
Vyskúšajte tieto šaláty a zistíte, že cestovinový šalát vie byť skutočnou delikatesou.
Cestovinový šalát s bravčovou panenkou
Ingrediencie:
250 g krátkych cestovín (napr. Penne)
soľ
olivový olej
250 g mrazených fazuľových strukov
1 červená cibuľa
150 g sterilizovanej pečené papriky
2 veľké listy ľadového šalátu
1 malá červená čakanka
hrsť lístkov rukoly
50 g slnečnicových semienok
200 ml zeleninového vývaru
asi 6 lyžíc bieleho vínneho octu
podľa chuti cukor
drvené čierne korenie
8 plátkov bravčovej panenky
100 ml pomarančového džús
2 lyžice pomarančovej marmelády
podľa chuti sójová omáčka
Postup:
1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Scedíme ich, necháme odkvapkať a v mise ich premiešame s troškou oleja.
2. Struky krátko povaríme v osolenej vode. Scedíme ich, schladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. Ošúpanú cibuľu nakrájame na jemné mesiačiky, papriku na menšie kúsky. Listy šalátov opláchneme, vytrepeme z nich vodu a podľa potreby ich natrháme na menšie kúsky.
3. K cestovinám pridáme fazuľky, cibuľu, papriku, listy šalátov a nasucho opražené slnečnicové semienka. Polovicu vývaru prevaríme s octom na polovicu. Dresing dochutíme cukrom, soľou a korením, necháme ho vychladnúť a vmiešame ho do šalátu.
4. Medailónky očistíme, osolíme, okoreníme a na oleji na panvici opečieme. Vyberieme ich a výpek zalejeme zvyšným vývarom a pomarančovou šťavou. Pridáme marmeládu a šťavu zvaríme na polovicu. Nakoniec ju dochutíme sójovou omáčkou, popr. soľou a korením, a necháme v nej prehriať medailóniky.
Dobrú chuť!