Potrebujete TIP na nedeľný obed? Máme pre vás 15 skvelých receptov, vďaka ktorým bude tento problém vyriešený

54850

Určite poznáte ten pocit, keď v sobotu rozmýšľate, čím chutným si v nedeľný obed urobiť radosť. Vyriešili sme to za vás a zozbierali sme pre vás 15 skvelých receptov, ktoré sú ideálne na nedeľu.

1. Sviečková na smotane s bravčovým karé a brusnicami

Budeme potrebovať:

1 kg bravčové karé bez kosti, 2 PL plnotučná horčica, mleté čierne korenie, 3 ks stredne veľké mrkvy, 2 ks petržlen, 3 strúčiky cesnak, 1 ks cibuľa, soľ, 1 dl studená voda, 1 PL hladká múka, 2 ks bobkový list, 1 téglik smotana na šľahanie 33%, 1 ks knedľa, brusnice, smotana kyslá.

Postup:

Bravčové v celku očistíme a umyjeme. Posypeme korením a potrieme horčicou. Nádobu uzavrieme alobalom a dáme do chladničky (na noc alebo pár hodín). Na oleji spražíme nakrájanú cibuľku spolu s cesnakom do peny a celý kus mäsa opražíme z každej strany. Zalejeme vriacou vodou z konvice a pridáme bobkové listy. Očistené a nakrájané mrkvy a petržleny pridáme k mäsu. Varíme cca hodinku/hodinku a pol. Mäso vyberieme a nakrájame ostrým nožom na plátky. Bobkové listy z hrnca vyberieme. Vývar z hrnca rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a postupne pridávame smotanu. Vrátime na sporák, zohrejeme a zahustíme vodou a múkou. Osolíme podľa chuti. Podávame s knedľou, kyslou smotanou a brusnicami.

DKCInuTMTvjETPS7PPxjvg-Svie-kov-na-smotane-s-brav-ov-m-kar-a-brusnicami

2. Kura pečené na jablkách

Budeme potrebovať:

1 ks kurča, 2 ks jablko, 2 ks šalotka, 300 ml kurací vývar, 2 PL med, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, trochu masla.

Postup:

Rúru dáme vyhriať na 200 °C. V panvici si rozpustíme maslo. Kura umyjeme, osušíme, dochutíme soľou a korením zvnútra aj zvonku. Do pekáča nakrájame jablká, na väčšie kúsky šalotku a pridáme kura. Všetko pokvapkáme rozpusteným maslom, prelejeme vývarom s medom. Pečieme prikryté pri teplote 180 °C cca 40 minút, potom kura odkryjeme a dopečieme.

hGqeXKnNSPHDMhRS2WGgcQ-Kura-pe-en-na-jablk-ch

3.  Španielský vtáčik

Budeme potrebovať:

2 plátky hovädzie mäso zadné, 70 g anglická slanina, 50 g údené mäso, 2 ks kyslá uhorka, 2 PL hladká múka, 1 PL horčica, 1 PL, maslo, 1 ks uvarené vajce natvrdo, 1 ks cibuľa, korenie, soľ, olej.

Postup:

Plátky mäsa vložíme medzi potravinovú fóliu a poriadne rozklepeme od stredu ku krajom. Osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a rozložíme plátky slaniny. Na okraj mäsa z užšej strany kladieme štvrťky vajca, uhorku a údeninu. Ďalšie okraje mäsa zahneme mierne dovnútra a stočíme do závitkov. Závitky stiahneme niťou a zvrchu ešte osolíme. Na rozpálenom oleji speníme cibuľu, pridáme vtáčiky a zo všetkých strán ich zprudka opečieme. Podlejeme vodou alebo vývarom asi do polovice výšky mäsa, priklopíme a dusíme 1 až 1,5 hodiny do mäkka. Počas dusenia občas vtáčiky otočíme, prípadne podlejeme. Mäkké závitky vyberieme, šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody a približne 10 minút povaríme. Na koniec zjemníme maslom. Servírujeme s knedlíkom alebo ryžou.

Lj5jPpbhR3_K-0_HJ5YQJg-panielsk-vt-ik

4. Kura na masle s klasickou zemiakovou kašou

Budeme potrebovať:

2 ks chladené kuracie štvrťky, 100 g masla, korenie na kura, voda na podlievanie. Na prílohu budeme potrebovať: 700 g zemiaky, 2 lyžičky soľ, 100 ml smotana 12%, 200 ml mlieka, 50 g masla.

Postup:

Kura okoreníme a vložíme do pekáča, pridáme polovicu uvedeného množstva masla, podlejeme trochou vody a priklopené dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 st. Pečieme cca 50 minút a potom poklop zoberieme a necháme dopiecť do zlata. Pridáme zvyšok masla a rúru vypneme. Počas pečenia dolievame vodu podľa potreby a kura polievame výpekom. Vody nedávajte príliš veľa, veď predsa chceme maslový a nie vodový výpek. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Pridáme maslo a klasicky ich pretlačíme na zemiakovú kašu. Po častiach pridávame horúcu smotanu s mliekom a ručným mixérom vyšľaháme dohladka. Mlieko a smotanu pridávame pomaly, podľa toho ako hustú kašu máte radi. Dobrú chuť!

79346030-018ba4756fe065-full

5. Kuracie placky v syrovom cestíčku

Budeme potrebovať:

500 g kuracieho mäsa, 200 g eidamu, 2 ks jarná cibuľa, 2 ks vajíčka, 2 lyžice majonézy, 2 lyžice solamylu, soľ a čierne korenie, mletá červená sladká paprika.

Postup:

Najskôr si pripravíme mäso. Nakrájame ho na čo najmenšie kúsky, ktoré zmiešame so strúhaným syrom, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, vajíčka, solamyl, majonézu, soľ, čierne korenie a červenú mletú papriku. Zmes dobre premiešame a dáme odležať asi na 30 minút do chladničky. Potom z hmoty pomocou lyžice odoberáme menšie časti, ktoré vrstvíme na panvicu, kde sme poriadne rozpálili olej. Smažíme z oboch strán do zlata. Po usmažení ich necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Dobrú chuť!

97532583-08a052d6f27465-full