
Najlepším a najrýchlejším variantom v kuchyni sú jedlá z jedného pekáčika. Skoro žiadne riady, zamiešať, ochutiť, zapiecť … a pri večeri odrazu ostane oveľa viac času na rozprávanie s rodinou.
Tiež sa vám stáva, že na otázku smerovanú k rodine, čo by si dali na večeru, nedostanete žiadnu odpoveď? A je to zase celé na vás. Vymyslieť, nakúpiť a ešte všetkým uspokojiť ich chute. Zapečené pokrmy ponúkajú veľa inšpirácie a kreativity. Kombinujte, skúšajte a nájdite najlepší recept práve pre vás.
Kuracie stehná v paradajkovej omáčke
Na 4 porcie potrebujete:
12 kuracích stehien
2 konzervy lúpaných paradajok
štvrtku zeleru
polovicu čerstvého feniklu
1 zväzok jarných cibuliek
½ lyžičky citrónovej kôry
soľ
korenie
olej
1 lyžicu hladkej múky
100 ml bieleho vína
Postup:
Kuracie nožičky opláchnite a dôkladne osušte papierovými kuchynskými obrúskami. V nádobe, v ktorej budete zároveň aj zapekať, orestujte na oleji na kolieska nakrájané jarné cibuľky, na kocky nakrájaný zeler a fenikel. Potom pridajte v múke obalené kuracie nožičky a opekajte so zeleninou dozlatista. Podlejte všetko vínom, ktoré nechajte odpariť. Nakoniec vyklopte k mäsu obe konzervy lúpaných paradajok, pridajte citrónovú kôru a nakoniec všetko osoľte a okoreňte. Mäso s omáčkou pečte asi hodinku v rúre predhriatej na 190 °C.
Tip: Kuracie stehná s paradajkovou omáčkou budú chutiť skvele s chlebom aj kuskusom.
Mleté mäso s cuketou
Na 4 porcie potrebujete:
500 g miešaného mletého mäsa
1 cuketu
4 paradajky
2 cibule
muškátový oriešok
mletú škoricu
soľ
korenie
olej
1 veľký kelímok bieleho jogurtu
150 g nastrúhanej goudy
Postup:
Umytú cuketu nakrájajte na kolieska, paradajky sparte, olúpte a nakrájajte na kúsky. V zapekacej nádobe opečte na oleji jednu nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso a opečte ho dohneda. Potom vmiešajte paradajky a zmes dochuťte trochou muškátového orieška, škoricou, soľou a korením. Mäso vyberte a na dno pekáča rozložte kolieska cukety a kolieska cibule. Navrch rozložte zmes mäsa a na ňu rozotrite jogurt. Posypte syrom a pečte asi 50 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
Tip: Namiesto jogurtu môžete na zapečenie použiť na kolieska nakrájanú mozzarellu.
Treska so zeleninou
Na 4 porcie potrebujete:
500 g tresky
1 cibuľu
200 g mrazených zelených fazuliek
200 g mrkvy
300 g zemiakov
soľ
mleté čierne korenie
mletú sladkú papriku
300 ml smotany
2 lyžice masla
1 lyžicu hladkej múky
2121
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Mrkvu očistite a nakrájajte na kúsky alebo kolieska. Cibuľu nakrájajte na štvrtky. Zeleninu spolu s fazuľkami zmiešajte v mise a osoľte. Zapekaciu misu vymažte lyžicou masla a na dno rozložte všetku zeleninu. Rybu osoľte, okoreňte a posypte mletou paprikou. Potom kúsky ryby naukladajte na zeleninu. V 200 ml smotany rozmiešajte hladkú múku a zmes nalejte na zeleninu s rybou. Navrch dajte kúsky zvyšného masla. Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 30 minút. Až v tejto chvíli nalejte na zmes zvyšnú smotanu a pokrm ešte krátko dopečte.
Tip: Zeleninu premiešajte pred zapečením ešte lyžicou nasekanej petržlenovej vňate.
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!


























