
Chili con carne je presne z tých jedál, ktoré keď sa raz naučíte variť, už na nich nedáte dopustiť. A pritom vám jeho príprava zaberie len pár minút! Všetku ďalšiu prácu za vás totiž odvedie pomalý var.
Texaské národné jedlo je postavené na kombinácii výraznej paradajkovej chilli omáčky, sýtej fazule a šťavnatého mäsa. Nás to naučil kuchár-samouk, ktorý si v mladosti zakladal na tom, že keď človek (rozumejte muž) vie uvariť síce len niekoľko málo jedál, ale zato poriadne a každá (rozumejte potencionálna partnerka) ho potom bude mať za kulinárskeho (poťažmo životného) poloboha bez ohľadu na to, či si inak sám pomaly neuvarí ani čaj.
Do takého extrému samozrejme nemusíte zachádzať, ale naučiť sa jednoduchý recept, ktorého samotná príprava nezaberie ani 15 minút, ušpiníte pri ňom len jeden hrniec, a výsledkom je báječné jedlo plné chuti, nie je na zahodenie nikdy, nemyslíte?
Chili con carne
Na 4 veľké porcie potrebujete
500 g hovädzieho mäsa (my sme dali pre šťavnatosť krk, ale použiť môžete aj mleté)
2 cibule
2 lyžice repkového oleja
korenie
1 červenú papriku
2 strúčiky cesnaku
1-2 chilli papričky (čerstvé alebo sušené)
lyžicu mletej rímskej rasce
lyžicu sladkej papriky
soľ
120 ml červeného vína
plechovku drvených paradajok
1-2 plechovky červenej fazule
hrnček kukurice (lepšia ako sterilizovaná je mrazená)
2 kocky horkej čokolády.
Podľa chuti: ryžu, chlieb, nachos, kyslú smotanu, koriander, limety.