Batátová polievka s quinoa a koriandrom
200 g sladkých zemiakov
150 g zemiakov
1 veľká červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice oleja
trochu chilli pasty alebo harrisy
2 lyžice paradajkového pretlaku
100 g červenej quinoa
200 ml kuracieho vývaru
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
čerstvý koriander
Postup:
Začneme prípravou quinoa (alebo môžete jednotlivé kroky spraviť medzi krokmi na prípravu polievky). Najskôr quineu nasypeme do misky a zalejeme studenou vodou. Asi po štvrť hodine ju zlejeme a nasypeme do hrnca s 200 ml vývaru. Osolíme podľa potreby a varíme na miernom plameni asi 10 minút. Potom necháme ešte chvíľu stáť s priklopenou pokrievkou, aby pekne došla a všetok vývar sa vstrebal.
Sladké zemiaky a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme.
Na rozpálenom oleji orestujeme dosklovata červenú cibuľu, pridáme chilli pastu a paradajkový pretlak a chvíľu miešame a necháme prebublávať. Potom pridáme nakrájané sladké zemiaky a zemiaky, zalejeme vodou, osolíme a privedieme k varu.
Zmiernime plameň a varíme do zmäknutia zemiakov asi 20 minút.
Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme soľou a korením a rozmixujeme na hustý hladký krém. Polievku podávame ozdobenú quinoa a čerstvým koriandrom.