Úvod dezerty Lahodný strúhaný jablkový koláč s chrumkavou mrveničkou– tradičný recept s maslovým cestom

Lahodný strúhaný jablkový koláč s chrumkavou mrveničkou– tradičný recept s maslovým cestom

11
 

Pokiaľ máte radi tradičné jablkové dezerty, tento strúhaný jablkový koláč si zamilujete. Jeho krehké maslové cesto v kombinácii so šťavnatými jablkami, škoricou a sladkou mrvenkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Vyskúšajte tento jednoduchý a osvedčený recept na domáci jablkový koláč, ktorý chutí ako od babičky! 


Ingrediencie na strúhaný jablkový koláč

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • štipka soli

Na jablkovú plnku:

  • 1,5 kg jabĺk
  • kryštalový cukor podľa chuti
  • mletá škorica podľa chuti

Postup

1️⃣ Príprava jablkovej plnky

Očistite a nakrájajte jablká na malé kocky. V panvici zmiešajte s cukrom a škoricou. Poduste približne 10 minút na strednom plameni, kým jablká nezmäknú. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

2️⃣ Príprava cesta

V mise zmiešajte múku, maslo, cukor, vajce, prášok do pečiva a soľ. Vypracujte hladké maslové cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 2 hodiny.

3️⃣ Zostavenie koláča

Predhrejte rúru na 180 °C. Plech vymažte maslom a posypte múkou. Polovicu cesta rozložte na dno plechu a utlačte. Navrstvite jablkovú plnku a druhú polovicu cesta nastrúhajte na hrubom strúhadle a rovnomerne rozložte na jablká. 

4️⃣ Pečenie koláča

Pečte približne 40-45 minút pri 180 °C, kým povrch nezhnedne. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

5️⃣ Podávanie a tipy

Podávajte teplé alebo vlažné, chutí úžasne aj na druhý deň. Je výborný so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Pre extra chuť do jabĺk pridajte trochu rumu alebo vanilkového extraktu.


Tipy pre dokonalý strúhaný jablkový koláč:

✔️ Používajte kvalitné maslo – Cesto bude jemnejšie a krehké.
✔️ Nezabudnite na škoricu – Dodáva koláču výraznejšiu chuť.
✔️ Nechajte cesto odpočívať v chladničke – Bude sa lepšie strúhať a zostane krásne krehké.

Prajeme dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!