V hlavnej roli SYR: Pivný dip, mäsové guličky a karfiolové placičky

1203

Bezlepkové karfiolové placky so syrom

Potrebujete:

1 karfiol

lyžičku soli

lyžičku oregana

lyžičku bazalky

125 g mozzarelly

30 g parmezánu

1 vajce

3 strúčiky cesnaku

korenie

lyžicu olivového oleja

Na dokončenie:

125 g strúhaného syra (mozzarella, čedar, gouda)

obľúbenú paradajkovú omáčku

Postup:

Karfiol rozmixujte na jemnú drť a v uzavretej nádobe v mikrovlnke alebo na platni ho 6 minút poduste. Nechajte ho trochu vychladnúť, presypte do čistej utierky a vytlačte z neho čo najviac tekutiny – cesto potom bude krásne chrumkavé a nie zbytočne vodnaté. Vmiešajte soľ, oregano, bazalku, najemno nastrúhané syry, vajcia, prelisovaný cesnak a čerstvo mleté ​​čierne korenie.

Papier na pečenie potrite olejom, potom hmotu stlačte na asi 1 cm hrubú placku (ak nemáte dostatočne veľký plech, vyjdú vám skôr 2) a pečte pri 220 °C 15-20 minút dozlatista. Posypte syrom, vráťte ešte na chvíľu do rúry, aby sa syr rozpustil, a podávajte pokrájané na kúsky napríklad ako chuťovku k vínu.

Tip: Placky budú ešte lepšie, keď ich podobne ako u karfiolovej pizze alebo cuketovej pizze ešte potriete paradajkovou omáčkou.