Bezlepkové karfiolové placky so syrom
Potrebujete:
1 karfiol
lyžičku soli
lyžičku oregana
lyžičku bazalky
125 g mozzarelly
30 g parmezánu
1 vajce
3 strúčiky cesnaku
korenie
lyžicu olivového oleja
Na dokončenie:
125 g strúhaného syra (mozzarella, čedar, gouda)
obľúbenú paradajkovú omáčku
Postup:
Karfiol rozmixujte na jemnú drť a v uzavretej nádobe v mikrovlnke alebo na platni ho 6 minút poduste. Nechajte ho trochu vychladnúť, presypte do čistej utierky a vytlačte z neho čo najviac tekutiny – cesto potom bude krásne chrumkavé a nie zbytočne vodnaté. Vmiešajte soľ, oregano, bazalku, najemno nastrúhané syry, vajcia, prelisovaný cesnak a čerstvo mleté čierne korenie.
Papier na pečenie potrite olejom, potom hmotu stlačte na asi 1 cm hrubú placku (ak nemáte dostatočne veľký plech, vyjdú vám skôr 2) a pečte pri 220 °C 15-20 minút dozlatista. Posypte syrom, vráťte ešte na chvíľu do rúry, aby sa syr rozpustil, a podávajte pokrájané na kúsky napríklad ako chuťovku k vínu.