
Ak sú pre vás jedlá typu pizza alebo cestoviny vlastne len zámienkou pre milovaný, tiahnuci sa roztečený syr, určite pochopíte motiváciu dnešného varenia – totiž užiť si syr v receptoch, v ktorých dokonale vynikne!
Zlatistý tiahnuci sa syr, to je hlavná hviezda nasledujúcich receptov. Začneme pivným syrovým dipom, ktorý sa s tými kupovanými nedá porovnávať ako zložením, tak chuťou, pokračovať budeme karfiolovými placičkami (keď je niečo zo zeleniny a bezlepkové, tak je to vlastne diétne, no nie :-)?) A ako takú menšiu čerešničku na torte naservírujeme mäsové guľky s výraznou paradajkovou omáčkou a poriadnou vrstvou syru. Poďme na to!
Syrový dip
Potrebujete:
2 lyžice masla
veľký strúčik cesnaku
2 lyžice hladkej múky
125 ml svetlého piva
175 ml mlieka
200 g čedaru
¼ lyžičky údené alebo pálivej papriky
soľ
Postup:
Maslo rozpustite v hrnci, pridajte najemno nasekaný cesnak, múku a asi minútu opekajte. Za stáleho šľahania prilejte pivo, mlieko a 5-10 minút povarte do zhustnutia. Na záver vmiešajte nastrúhaný syr, nechajte rozpustiť a dochuťte paprikou a prípadne soľou. Ihneď podávajte s praclíkami, nachos alebo napríklad pokrájanou zeleninou. Keby vám dip vychladol a zatuhol, znova ho pomaly rozohrejte.
Tip: Ak nemáte radi horkastú chuť piva, pokojne ho vymeňte za mlieko alebo namiesto neho dajte asi 60 ml bieleho vína a zvyšok dolejte opäť mliekom alebo smotanou.
Bezlepkové karfiolové placky so syrom
Potrebujete:
1 karfiol
lyžičku soli
lyžičku oregana
lyžičku bazalky
125 g mozzarelly
30 g parmezánu
1 vajce
3 strúčiky cesnaku
korenie
lyžicu olivového oleja
Na dokončenie:
125 g strúhaného syra (mozzarella, čedar, gouda)
obľúbenú paradajkovú omáčku
Postup:
Karfiol rozmixujte na jemnú drť a v uzavretej nádobe v mikrovlnke alebo na platni ho 6 minút poduste. Nechajte ho trochu vychladnúť, presypte do čistej utierky a vytlačte z neho čo najviac tekutiny – cesto potom bude krásne chrumkavé a nie zbytočne vodnaté. Vmiešajte soľ, oregano, bazalku, najemno nastrúhané syry, vajcia, prelisovaný cesnak a čerstvo mleté čierne korenie.
Papier na pečenie potrite olejom, potom hmotu stlačte na asi 1 cm hrubú placku (ak nemáte dostatočne veľký plech, vyjdú vám skôr 2) a pečte pri 220 °C 15-20 minút dozlatista. Posypte syrom, vráťte ešte na chvíľu do rúry, aby sa syr rozpustil, a podávajte pokrájané na kúsky napríklad ako chuťovku k vínu.
Tip: Placky budú ešte lepšie, keď ich podobne ako u karfiolovej pizze alebo cuketovej pizze ešte potriete paradajkovou omáčkou.Mäsové guľôčky v pikantnej paradajkovej omáčke
Na 4 veľké porcie potrebujete:
500 g mletého hovädzieho
1 vajce
lyžičku soli
lyžičku oregana
korenie
lyžičku harrisy
lyžicu olivového oleja
Na omáčku:
2 plechovky drvených paradajok
2-3 lyžičky harrisy
4 strúčiky cesnaku
soľ
1-2 lyžičky oregana
mleté čierne korenie
2 hrste syra (napr. gouda)
Postup:
Rúru predhrejte na 220 °C. Mäso spojte s vajíčkom a ochuťte soľou, oreganom, čerstvo mletým korením a harissou. Plech alebo panvicu, ktorá smie do rúry, vytrite olejom a naolejovanými rukami do nej klaďte malé guľôčky z mäsa. Dajte asi na 10 minút piecť, aby sa mäso zatiahlo.
Medzitým zmiešajte paradajky s harissou, nasekaným cesnakom, soľou, oreganom a čerstvo mletým korením. Nalejte na predpečené guľôčky, teplotu stiahnite na 180 °C a pečte ešte asi 20 minút, až je mäso prepečené. Zasypte syrom a dajte naposledy na pár minút zapiecť. Podávajte s obľúbenými cestovinami.
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!


























