Úvod Predjedlá a prílohy V hlavnej roli SYR: Pivný dip, mäsové guličky a karfiolové placičky

V hlavnej roli SYR: Pivný dip, mäsové guličky a karfiolové placičky

1209

Ak sú pre vás jedlá typu pizza alebo cestoviny vlastne len zámienkou pre milovaný, tiahnuci sa roztečený syr, určite pochopíte motiváciu dnešného varenia – totiž užiť si syr v receptoch, v ktorých dokonale vynikne!

Zlatistý tiahnuci sa syr, to je hlavná hviezda nasledujúcich receptov. Začneme pivným syrovým dipom, ktorý sa s tými kupovanými nedá porovnávať ako zložením, tak chuťou, pokračovať budeme karfiolovými placičkami (keď je niečo zo zeleniny a bezlepkové, tak je to vlastne diétne, no nie :-)?) A ako takú menšiu čerešničku na torte naservírujeme mäsové guľky s výraznou paradajkovou omáčkou a poriadnou vrstvou syru. Poďme na to!

Syrový dip

Potrebujete:

2 lyžice masla

veľký strúčik cesnaku

2 lyžice hladkej múky

125 ml svetlého piva

175 ml mlieka

200 g čedaru

¼ lyžičky údené alebo pálivej papriky

soľ

Postup:

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte najemno nasekaný cesnak, múku a asi minútu opekajte. Za stáleho šľahania prilejte pivo, mlieko a 5-10 minút povarte do zhustnutia. Na záver vmiešajte nastrúhaný syr, nechajte rozpustiť a dochuťte paprikou a prípadne soľou. Ihneď podávajte s praclíkami, nachos alebo napríklad pokrájanou zeleninou. Keby vám dip vychladol a zatuhol, znova ho pomaly rozohrejte.

Tip: Ak nemáte radi horkastú chuť piva, pokojne ho vymeňte za mlieko alebo namiesto neho dajte asi 60 ml bieleho vína a zvyšok dolejte opäť mliekom alebo smotanou.

Bezlepkové karfiolové placky so syrom

Potrebujete:

1 karfiol

lyžičku soli

lyžičku oregana

lyžičku bazalky

125 g mozzarelly

30 g parmezánu

1 vajce

3 strúčiky cesnaku

korenie

lyžicu olivového oleja

Na dokončenie:

125 g strúhaného syra (mozzarella, čedar, gouda)

obľúbenú paradajkovú omáčku

Postup:

Karfiol rozmixujte na jemnú drť a v uzavretej nádobe v mikrovlnke alebo na platni ho 6 minút poduste. Nechajte ho trochu vychladnúť, presypte do čistej utierky a vytlačte z neho čo najviac tekutiny – cesto potom bude krásne chrumkavé a nie zbytočne vodnaté. Vmiešajte soľ, oregano, bazalku, najemno nastrúhané syry, vajcia, prelisovaný cesnak a čerstvo mleté ​​čierne korenie.

Papier na pečenie potrite olejom, potom hmotu stlačte na asi 1 cm hrubú placku (ak nemáte dostatočne veľký plech, vyjdú vám skôr 2) a pečte pri 220 °C 15-20 minút dozlatista. Posypte syrom, vráťte ešte na chvíľu do rúry, aby sa syr rozpustil, a podávajte pokrájané na kúsky napríklad ako chuťovku k vínu.

Tip: Placky budú ešte lepšie, keď ich podobne ako u karfiolovej pizze alebo cuketovej pizze ešte potriete paradajkovou omáčkou.Mäsové guľôčky v pikantnej paradajkovej omáčke

Na 4 veľké porcie potrebujete:

500 g mletého hovädzieho

1 vajce

lyžičku soli

lyžičku oregana

korenie

lyžičku harrisy

lyžicu olivového oleja

Na omáčku:

2 plechovky drvených paradajok

2-3 lyžičky harrisy

4 strúčiky cesnaku

soľ

1-2 lyžičky oregana

mleté ​​čierne korenie

2 hrste syra (napr. gouda)

Postup:

Rúru predhrejte na 220 °C. Mäso spojte s vajíčkom a ochuťte soľou, oreganom, čerstvo mletým korením a harissou. Plech alebo panvicu, ktorá smie do rúry, vytrite olejom a naolejovanými rukami do nej klaďte malé guľôčky z mäsa. Dajte asi na 10 minút piecť, aby sa mäso zatiahlo.

Medzitým zmiešajte paradajky s harissou, nasekaným cesnakom, soľou, oreganom a čerstvo mletým korením. Nalejte na predpečené guľôčky, teplotu stiahnite na 180 °C a pečte ešte asi 20 minút, až je mäso prepečené. Zasypte syrom a dajte naposledy na pár minút zapiecť. Podávajte s obľúbenými cestovinami.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!