
Ak sú pre vás jedlá typu pizza alebo cestoviny vlastne len zámienkou pre milovaný, tiahnuci sa roztečený syr, určite pochopíte motiváciu dnešného varenia – totiž užiť si syr v receptoch, v ktorých dokonale vynikne!
Zlatistý tiahnuci sa syr, to je hlavná hviezda nasledujúcich receptov. Začneme pivným syrovým dipom, ktorý sa s tými kupovanými nedá porovnávať ako zložením, tak chuťou, pokračovať budeme karfiolovými placičkami (keď je niečo zo zeleniny a bezlepkové, tak je to vlastne diétne, no nie :-)?) A ako takú menšiu čerešničku na torte naservírujeme mäsové guľky s výraznou paradajkovou omáčkou a poriadnou vrstvou syru. Poďme na to!
Syrový dip
Potrebujete:
2 lyžice masla
veľký strúčik cesnaku
2 lyžice hladkej múky
125 ml svetlého piva
175 ml mlieka
200 g čedaru
¼ lyžičky údené alebo pálivej papriky
soľ
Postup:
Maslo rozpustite v hrnci, pridajte najemno nasekaný cesnak, múku a asi minútu opekajte. Za stáleho šľahania prilejte pivo, mlieko a 5-10 minút povarte do zhustnutia. Na záver vmiešajte nastrúhaný syr, nechajte rozpustiť a dochuťte paprikou a prípadne soľou. Ihneď podávajte s praclíkami, nachos alebo napríklad pokrájanou zeleninou. Keby vám dip vychladol a zatuhol, znova ho pomaly rozohrejte.
Tip: Ak nemáte radi horkastú chuť piva, pokojne ho vymeňte za mlieko alebo namiesto neho dajte asi 60 ml bieleho vína a zvyšok dolejte opäť mliekom alebo smotanou.