Kysnuté cesto…Ako naň?

3077

[reklama]

ABR247e4c_JIB_fba019

 

Tuk

Pridá cestu elasticitu a chráni ho pred vysychaním. Najlepšie je maslo, pretože zušľachťuje chuť a vôňu. Potom je to olej a to hlavne do pizze, focaccií. Osobne neodporúčame margaríny, podľa mňa jedlo nimi získa pachuť.

 

bakery0005

 

Miesenie

Miesenie je najlepšie v rukách, ale treba mať určitú zručnosť, pretože cápaním len proces kysnutia potlačíte. Najlepšie je len cesto podhadzovať odspodu nahor a dokola, potom dlaňami pritláčať ku dnu misky alebo k pracovnej doske. Dôležité je si cesto podsypávať múkou, aby sa nelepilo. Do cesta sa tým dostáva vzduch a to kvasnice len podporí v rastení. Môžete použiť aj miesiaci hák. Ideálne je cesto miesiť 10 – 15 minút. Pri miesení sa z pšenice uvoľnuje lepok a koláčik bude mäkký a jemný, nie drobivý.

Teplota

Kysnuté cesto by malo rásť v teple. Optimálna teplota je okolo 30°C. Ideálnym miestom je okolie sporáka, na ktorom sa niečo varí alebo ak máte pocit, že je u vás chladno, vyhrejte rúru na 40 °C, potom ju vypnite a cesto postavte na otvorené dvierka. Cesto  nesmie rásť príliš rýchlo. Ak ste to s teplotou prehnali a cesto narastá prirýchlo, môže sa stať, že váš koláč získa kyslastú pachuť. Podľa väčšiny receptov by malo cesto zdvojnásobiť objem. To však musí trvať určitý čas. Priemerne je to tak 45 – 60 minút. Ak vaše cesto za tento čas objem nezdvojnásobí, niekde sa stala chyba a radšej cesto prerobte, ako plakať nad znehodnoteným koláčom.
dough-943245_960_720-640x418[dalsia_strana]