Kysnuté cesto…Ako naň?

3077
[reklama]

Kysnutie v chlade

Kysnuté cesto môže dobre rásť aj v chlade. Môžete si cesto urobiť  klasickým spôsobom,  vytvarovať napríklad rožky alebo žemle a už takto pripravené kúsky zabaľte do fólie, vložte do nádoby a potom do chladničky. Chladnička pribrzdí proces kvasenia a vy si môžete ráno upiecť čerstvé rožky, ktoré ste si večer pripravili. Pred pečením je dobré nechať aspoň 15 minút ešte postáť pri izbovej teplote a potom šup do vyhriatej rúry.

 

1226296_pizza_dough_002

Pred pečením

Pred pečením pečiva ho skúste zjemna posypať múkou. Pečivo tým získa zaujímavý vzhľad. Ďalej sa cesto zvykne potierať rozšľahaným vajcom, niekedy sa k vajíčku prišľahá aj mlieko. Potretím získa jedlo na povrchu tmavší vzhľad a lesk. Cesto sa zvykne aj posypávať, pred posypom je však nutné cesto potrieť a to preto aby sa posýpka prichytila. Posypy sú z rôznych semienok, rasce, soli, maku.. Koláče sa napríklad prelievajú aj maslom alebo sa pripravuje posýpka z masla, cukru a múky, väčšinou v pomere 1 :1 :1.

Optimálna teplota pečenia

Optimálna teplota pečenia chleba je 220 – 240 °C. U koláčov je to podstatne menej  170  – 180 °C.

Zdroj: mnamky-recepty.webnoviny.sk