
Horúce popoludnia a vlažné letné večery sú ideálne na usporiadanie koktejlovej párty. Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi drinkami z dielne popredných slovenských barmanov a oslňte svojich hostí. Nezabudli sme samozrejme ani na nealko.
Uhorkové perlenie s bazou
Ingrediencie na jeden drink:
3 kocky ľadu
1,5 cl likéru z bazového kvetu (Saint Germain)
1,5 dl Freixenet ICE
2 plátky uhorky
Postup:
Do veľkého pohára na víno vložte 3 kocky ľadu. Pridajte 1,5 cl likéru z bazového kvetu, napr. Likér Saint Germain, a dolejte Freixenetem Ice. Na záver pridajte 2 stočené plátky uhorky.
Whiskey Sour
Ingrediencie na jednu porciu:
5 cl Johnnie Walker Black Label
2,5 cl citrónového džúsu
1,75 cl cukrového sirupu
kocky ľadu
Postup:
Naplňte shaker kockami ľadu. Pridajte Johnnie Walker Black Label, citrónový džús (ten môžete jednoducho kúpiť alebo vyrobiť i doma) a cukrový sirup. Všetko pretrepte a prelejte do pohára cez sito.
Na cukrový sirup budete potrebovať:
400 ml vody
500 g kryštálového cukru
Do hrnca nasypte cukor, prilejte vodu a cukor v nej nechajte rozpustiť. Potom hrniec postavte na mierny oheň a za občasného miešania vareškou pomaly priveďte k varu. Penu, ktorá sa tvorí pri varení na povrchu, odstráňte. Varte asi 5 až 6 minút. Takto upravený sirup cez sitko prelejte do sklenenej alebo porcelánovej nádoby a nechajte vychladnúť.
Ice and fire coffee
Ingrediencie pre dvoch:
6 čajových lyžičiek instantnej kávy
400 ml vody
vanilkový cukor
niekoľko lyžíc zmrzliny s príchuťou likéru Malaga
niekoľko lyžíc orieškovej zmrzliny
4 lyžice rumu alebo koňaku
4 kocky cukru
Postup:
Kávu oslaďte vanilkovým cukrom. Pripravte si 2 vysoké poháre, do každej z nich striedavo klaďte zmrzlinu malaga a orieškovú, naplňte pohár a potom zalejte kávou. Na lyžicu dajte 2 kocky cukru, jemne zalejte 2 lyžicami alkoholu, opatrne zapáľte a dajte do pohára na ľad. Opakujte aj s druhým pohárom.
Šampanská káva
Ingrediencie:
lyžičky instantnej kávy Jacobs
šálku vody
1/4 šálky šampanského alebo šumivého vína (môže byť sladké)
1 čajová lyžička cukrového sirupu
tonik
kus citrónu
kocky ľadu
Postup:
Kávu rozpustite vo vode. Ľad dajte do vysokého pohára a zalejte kávou.
Pridajte šampanské alebo šumivé víno a nalejte cukrový sirup. Nemiešajte.
Pohár doplňte tonikom a ozdobte kúskom citróna.
Tip: Recept na cukrový sirup nájdete pri drinku Whiskey Sour.
Agua de Valencia
Ingrediencie:
70 cl Cava Mediterrania
5 cl Ferdinand`s Gin
5 cl Stolichnaya Vodka
20 cl pomarančovej šťavy
Postup:
Preslávený typ Spritze menom Agua de Valencia namiešate najlepšie priamo do väčšieho džbánu. Najprv do neho vymačkajte 200 ml pomarančovej šťavy, prípadne použite kvalitný 100{40c8636523d350170d5fcb489075594425cc4716949a396a8b518df0ff0116bb} džús. Pridajte väčšie množstvo Cavy Mediterrania alebo môžete od rovnakého vinárstva vyskúšať aj luxusné cavu Anna de Codorníu. Do džbánu potom nalejte väčšieho panáka nemeckého ginu Ferdinand`s a rovnaké množstvo legendárnej ruskej vodky Stolichnaya. Podľa vlastných preferencií koktail dochuťte cukrom a nechajte poriadne vychladiť v chladničke. Výsledok môžete tiež vylepšiť kúskami ovocia, napríklad broskyňami a jahodami.
Paloma Spritz
Ingrediencie:
10 cl Cava Mediterrania
3 cl Joseph Cartron Pampelemousse Rose
2 cl Belvoir Mango & Peach Cordial
5 cl sóda
Postup:
Vysoký pohárik s ľadom najskôr doplňte o 2 cl prírodného ovocného sirupu alebo Cordial s príchuťou manga a broskyne.
Potom prilejte 3 cl francúzskeho likéru Joseph Cartron Pampelemousse Rose, ktorý vzniká z ružových grapefruitov. Ani tento Spritz sa nezaobíde bez šumivého vína, dolejte 10 cl španielskej Cavy Mediterrania. Zakončite 5 cl sódy, plátkom grapefruitu alebo lístkom mäty.
Yellow Basil
Ingrediencie:
Yellow Basil
2 dl Fernet Stock Citrus
1 dl cukrový sirup
0,5 dl čerstvej citrónovej šťavy
4 dl sódy
15 lístkov bazalky
Postup:
Do džbánu, ktorý ste pred tým naplnili ľadom, nalejte Fernet Stock Citrus, cukrový sirup, citrónovú šťavu a sódu. Pridajte bazalku a dobre premiešajte.
Tip: Recept na cukrový sirup nájdete u drinku Whiskey Sour.
Fernando
Ingrediencie:
0,04 l Altfernet Spiced
0,15 l fritz-kolesá
plátok citróna alebo limetky
Postup:
Do pohára vložte niekoľko kociek ľadu a pridajte panáka koreneného Altfernetu Spiced. Až po okraj pohára prilievajte fritz-kolu, ktorá obsahuje viac kofeínu ako väčšina predávaných Coca-Cola. Na záver znovu pokvapkajte niekoľkými kvapkami Altfernetu a ozdobte plátkom citróna.
Fernando perfektne spája horké bylinky s jemnou chuťou vanilky a sviežosťou citrusov.
Bohemica Exotic
Ingrediencie:
0,04 l Altfernet Original
0,15 l Thomas Henry Mystic Mango
plátok pomaranča
Postup:
Trefne pomenovaný koktail Bohemica Exotique ponúka príjemnú a napriek tomu veľmi intenzívnu horkú chuť fernetu v sprievode jemnej mangovej arómy. Pohár s ľadom doplňte o panáka Altfernetu Original a zvyšok následne dolejte sladkú limonádu s príchuťou Mystic Mango. Neoddeliteľnú súčasť tvorí ozdoba v podobe plátku pomaranča.
BBQ Surprise
Ingrediencie:
8 kociek červeného melóna
1 stonka rozmarínu
pár kvapiek Tabasca podľa chuti (pozor, pálivé)
Mattoni s príchuťou grapefruitu na doliatie
rozmarín na ozdobu
Postup:
Kocky ľadu a melónu vložte do pohára spoločne s rozmarínom, pridajte pár kvapiek tabasca a dolejte Mattoni s príchuťou grapefruitu. Ozdobte rozmarínom.
Exotický ľadový čaj
Ingrediencie:
4 sáčky zeleného čaju Pickwick s mangom a jazmínom
200 ml ananásového džúsu
1 zrelé mango
1/2 čerstvého ananásu
1 karambola
500 ml horúcej vody
ľad
Postup:
Čaj s mangom a jazmínom zalejte 500 ml horúcej vody a nechajte vylúhovať 2-3 minúty. Dajte vychladiť. Mango a ananás nakrájame na menšie kocky, karambolu na plátky v tvare hviezdičiek. Do vychladeného čaju prilejte ananásový džús a pridajte ovocie a ľad.
Kokosové frappé inšpirované Bali
Ingrediencie:
2 lyžičky kávy Nescafé Classic
75 ml studenej vody
100 ml kokosového mlieka
4 kocky ľadu
kokosová zmrzlina
strúhaný kokos na ozdobenie
Postup:
Ako prvý krok šejkujte 2 lyžičky instantnej kávy so studenou vodou, potom prilejte kokosové mlieko a ešte niekoľkokrát pretrepte. Nalejte do vysokého pohára na ľadové kocky a kopček kokosovej zmrzliny. Zasypte strúhaným kokosom.
Kokteil z marhúľ, jogurtu, kokosového mlieka s medom a rakytníkom
Ingrediencie na 4 porcie:
400 g vyzretých vykôstkovaných alebo kompótových marhúľ bez nálevu
150 ml kokosového mlieka
300 g jogurtového nápoja
4 lyžice rakytníkového sirupu
2 lyžice medu
hnedý cukor podľa chuti
Postup:
Marhule nakrájajte na kúsky a dajte do misy. Prilejte kokosové mlieko, jogurt, rakytníkový sirup, pridajte med a ponorným mixérom rozmixujte do hladka. Podľa chuti oslaďte a znovu rozmixujte. Podávajte vychladené.
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!




































