Horúce popoludnia a vlažné letné večery sú ideálne na usporiadanie koktejlovej párty. Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi drinkami z dielne popredných slovenských barmanov a oslňte svojich hostí. Nezabudli sme samozrejme ani na nealko.
Uhorkové perlenie s bazou
Ingrediencie na jeden drink:
3 kocky ľadu
1,5 cl likéru z bazového kvetu (Saint Germain)
1,5 dl Freixenet ICE
2 plátky uhorky
Postup:
Do veľkého pohára na víno vložte 3 kocky ľadu. Pridajte 1,5 cl likéru z bazového kvetu, napr. Likér Saint Germain, a dolejte Freixenetem Ice. Na záver pridajte 2 stočené plátky uhorky.
Whiskey Sour
Ingrediencie na jednu porciu:
5 cl Johnnie Walker Black Label
2,5 cl citrónového džúsu
1,75 cl cukrového sirupu
kocky ľadu
Postup:
Naplňte shaker kockami ľadu. Pridajte Johnnie Walker Black Label, citrónový džús (ten môžete jednoducho kúpiť alebo vyrobiť i doma) a cukrový sirup. Všetko pretrepte a prelejte do pohára cez sito.
Na cukrový sirup budete potrebovať:
400 ml vody
500 g kryštálového cukru
Do hrnca nasypte cukor, prilejte vodu a cukor v nej nechajte rozpustiť. Potom hrniec postavte na mierny oheň a za občasného miešania vareškou pomaly priveďte k varu. Penu, ktorá sa tvorí pri varení na povrchu, odstráňte. Varte asi 5 až 6 minút. Takto upravený sirup cez sitko prelejte do sklenenej alebo porcelánovej nádoby a nechajte vychladnúť.
Ice and fire coffee
Ingrediencie pre dvoch:
6 čajových lyžičiek instantnej kávy
400 ml vody
vanilkový cukor
niekoľko lyžíc zmrzliny s príchuťou likéru Malaga
niekoľko lyžíc orieškovej zmrzliny
4 lyžice rumu alebo koňaku
4 kocky cukru
Postup:
Kávu oslaďte vanilkovým cukrom. Pripravte si 2 vysoké poháre, do každej z nich striedavo klaďte zmrzlinu malaga a orieškovú, naplňte pohár a potom zalejte kávou. Na lyžicu dajte 2 kocky cukru, jemne zalejte 2 lyžicami alkoholu, opatrne zapáľte a dajte do pohára na ľad. Opakujte aj s druhým pohárom.
Šampanská káva
Ingrediencie:
lyžičky instantnej kávy Jacobs
šálku vody
1/4 šálky šampanského alebo šumivého vína (môže byť sladké)
1 čajová lyžička cukrového sirupu
tonik
kus citrónu
kocky ľadu
Postup:
Kávu rozpustite vo vode. Ľad dajte do vysokého pohára a zalejte kávou.
Pridajte šampanské alebo šumivé víno a nalejte cukrový sirup. Nemiešajte.
Pohár doplňte tonikom a ozdobte kúskom citróna.
Tip: Recept na cukrový sirup nájdete pri drinku Whiskey Sour.
Agua de Valencia
Ingrediencie:
70 cl Cava Mediterrania
5 cl Ferdinand`s Gin
5 cl Stolichnaya Vodka
20 cl pomarančovej šťavy
Postup:
Preslávený typ Spritze menom Agua de Valencia namiešate najlepšie priamo do väčšieho džbánu. Najprv do neho vymačkajte 200 ml pomarančovej šťavy, prípadne použite kvalitný 100% džús. Pridajte väčšie množstvo Cavy Mediterrania alebo môžete od rovnakého vinárstva vyskúšať aj luxusné cavu Anna de Codorníu. Do džbánu potom nalejte väčšieho panáka nemeckého ginu Ferdinand`s a rovnaké množstvo legendárnej ruskej vodky Stolichnaya. Podľa vlastných preferencií koktail dochuťte cukrom a nechajte poriadne vychladiť v chladničke. Výsledok môžete tiež vylepšiť kúskami ovocia, napríklad broskyňami a jahodami.
Paloma Spritz
Ingrediencie:
10 cl Cava Mediterrania
3 cl Joseph Cartron Pampelemousse Rose
2 cl Belvoir Mango & Peach Cordial
5 cl sóda
Postup:
Vysoký pohárik s ľadom najskôr doplňte o 2 cl prírodného ovocného sirupu alebo Cordial s príchuťou manga a broskyne.
Potom prilejte 3 cl francúzskeho likéru Joseph Cartron Pampelemousse Rose, ktorý vzniká z ružových grapefruitov. Ani tento Spritz sa nezaobíde bez šumivého vína, dolejte 10 cl španielskej Cavy Mediterrania. Zakončite 5 cl sódy, plátkom grapefruitu alebo lístkom mäty.