Zemiakové placky 3x inak: Skúste zdravšiu verziu bez vyprážania!

3138

Že zemiakové placky nemusia mať len podobu tukom nasiaknutých placiek, po ktorých je potrebné po zvyšok dňa vetrať, si ukážeme hneď na troch ich variantoch.

Upečte ich spolu s kapustou a údeným v rúre, opečte v podobe zelerových placiek či naplňte tvarôžky a zapečte ako jednotlivé koláčiky. Uvidíte, že aj zdravšie variácie majú niečo do seba!

Zemiakové placky s kapustou pečené v rúre

Na 4 porcie potrebujete:

1 kg zemiakov

350 g kyslej kapusty bez nálevu

soľ

korenie

lyžičku majoránky

½ lyžičky drvenej rasce

8 strúčikov cesnaku

3 vajcia

90 g hladkej múky

200 g údenej krkovičky

2 lyžice masti

Postup:

Očistené zemiaky nastrúhajte, zmiešajte s pokrájanou a dobre vyžmýkanou kapustou, osoľte, okoreňte a ochuťte majoránkou, rascou a prelisovaným cesnakom. Vmiešajte vajcia a múku (množstvo záleží hlavne na šťavnatosti zemiakov) a nakoniec aj kocky údeného. Uhlaďte lyžicou na plech vyložený papierom na pečenie (čím nižšia vrstva, tým chrumkavejšie zemiakové placky), pokvapkajte rozpustenou masťou a pečte asi hodinu pri 190 °C.