
Že zemiakové placky nemusia mať len podobu tukom nasiaknutých placiek, po ktorých je potrebné po zvyšok dňa vetrať, si ukážeme hneď na troch ich variantoch.
Upečte ich spolu s kapustou a údeným v rúre, opečte v podobe zelerových placiek či naplňte tvarôžky a zapečte ako jednotlivé koláčiky. Uvidíte, že aj zdravšie variácie majú niečo do seba!
Zemiakové placky s kapustou pečené v rúre
Na 4 porcie potrebujete:
1 kg zemiakov
350 g kyslej kapusty bez nálevu
soľ
korenie
lyžičku majoránky
½ lyžičky drvenej rasce
8 strúčikov cesnaku
3 vajcia
90 g hladkej múky
200 g údenej krkovičky
2 lyžice masti
Postup:
Očistené zemiaky nastrúhajte, zmiešajte s pokrájanou a dobre vyžmýkanou kapustou, osoľte, okoreňte a ochuťte majoránkou, rascou a prelisovaným cesnakom. Vmiešajte vajcia a múku (množstvo záleží hlavne na šťavnatosti zemiakov) a nakoniec aj kocky údeného. Uhlaďte lyžicou na plech vyložený papierom na pečenie (čím nižšia vrstva, tým chrumkavejšie zemiakové placky), pokvapkajte rozpustenou masťou a pečte asi hodinu pri 190 °C.