
Dnes vám predstavíme tri recepty na majonézu – jednu z najobľúbenejších omáčok. Mnohí považujú majonézu za škodlivý produkt a majú do istej miery pravdu. Zvlášť ak ju konzumujete bez obmedzenia a bez ohľadu na zloženie na obale.
Ak si však majonézu pripravíte doma, bez konzervačných látok, z dostupných a zdravých surovín a budete ju konzumovať s mierou, získate omáčku, ktorá je nielen chutná a lahodná, ale aj úplne prírodná.
Recept č. 1: Provensálska majonéza s olivovým olejom
Ingredience:
- 1 vajce
- 200 ml rastlinného slnečnicového oleja (rafinovaného)
- 50 ml olivového oleja
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 1 lyžička cukru
- pol lyžičky soli
- pol lyžičky horčice
- mleté biele korenie (nepovinné)

Ako budeme postupovať:
1. Vajce jemne pridajte do misy mixéra, aby ste nepoškodili žĺtok.
2. Prilejte rastlinný (rafinovaný) a olivový olej, ocot alebo citrónovú šťavu, pridajte horčicu, soľ, cukor a mleté biele korenie.
Tip: Objem olivového oleja by nemal byť väčší ako ¼ celkového oleja použitého na majonézu, inak bude majonéza horká. Vinný ocot možno tiež nahradiť jablčným octom alebo citrónovou šťavou.
3. Dajte mixér na dno misy, zakryjte žĺtok, zapnite ho na plné otáčky a nezodvihnite ho, kým aspoň polovica zmesi nevybledne do biela.
4. Potom pomaly zodvihnite mixér a pokračujte v mixovaní, kým nedosiahnete hladkú, krémovú omáčku. Postup výroby majonézy závisí výhradne na vlastnostiach vášho mixéra.
Majonéza „Provensal“ s olivovým olejom je hotová. Zvládli sme ju pripraviť za 3 minúty. Omáčka bola hustá a veľmi chutná.
Recept č. 2: Majonéza na báze žĺtkov a citrónovej šťavy
Ingrediencie:
- 3 žĺtky
- 250 ml slnečnicového rastlinného oleja (rafinovaného)
- šťavu z 1 citróna (2 polievkové lyžice)
- 1,5 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička horčice

Ako budeme postupovať:
1. Do hlbokej nádoby pridajte žĺtky (je lepšie použiť domáce vajcia), horčicu, soľ a cukor. Prísady šľahajte mixérom na vysoké otáčky po dobu 30 sekúnd.
2. Postupne prilievajte po malých dávkach rafinovaný olej a neustále miešajte. Zmes začne hustnúť a svetlieť. Hustota majonézy závisí na množstve pridaného oleja. Čím viac oleja pridáte, tým hustejšia majonéza bude.
3. Teraz prilejte citrónovú šťavu a znova veľmi dobre premiešajte, aby ste získali krémovú a hladkú omáčku. Kyselina v citrónovej šťave spôsobí, že zmes bude ešte svetlejšia.
Tento typ majonézy sme zvládli za 6 minút. Domáce žĺtky dodali omáčke nažltlú farbu a veľmi hladkú konzistenciu.
Recept 3: Mliečna majonéza (bez vajec)
Ingrediencie:
- 150 ml mlieka
- 300 ml rastlinného slnečnicového oleja (rafinovaného)
- 1 lyžica citrónovej šťavy (alebo octu)
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička horčice

Ako budeme postupovať:
1. Do misy vertikálneho mixéra alebo do hlbokej nádoby nalejte mlieko a rafinovaný olej, potom pridajte horčicu, soľ a cukor.
2. Vložte mixér až na dno misy a rozmixujte suroviny na vysoké otáčky do hladka.
3. Prilejte citrónovú šťavu a ešte chvíľu mixujte.
Tip: Pre prípravu akéhokoľvek druhu majonézy odporúčame používať suroviny izbovej teploty. Odporúčame tiež, aby ste nevyrábali veľké množstvo majonézy, pretože jej trvanlivosť je iba tri dni. Uchovávajte ju v chladničke vo vzduchotesných nádobách.
Prajeme dobrú chuť!
Tento článok prináša jednoduché a chutné recepty na domácu majonézu, ktoré môžete ľahko pripraviť doma. Vyskúšajte ich a užite si prírodný chuťový zážitok bez konzervantov.
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























