
Táto úžasná čokoládová roláda je skutočne vynikajúca! Pozostáva z tenkého, mäkkého a pružného cesta, s ktorým je radosť pracovať, a neodolateľne chutného vareného krému z mliečnej čokolády. Roláda je pokrytá čokoládovou polevou pripravenou so želatínou, ktorá zostáva mäkká a lesklá!
Hriešna čokoládová roláda
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 vajcia
- 60 g hladkej múky
- 20 g kakaového prášku
- 80 g cukru
- 1 polievkovú lyžicu vody
- práškový cukor
- krém na potretie plechu
Na krém:
- jeden žĺtok
- 15 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 40 g cukru
- 4 g vanilkového cukru
- 45 g čokolády (mliečnej alebo horkej)
- 100 g masla
Na polevu:
- 4 lyžice cukru
- 2 lyžice kyslej smotany
- 3 lyžice kakaového prášku
- 60 g masla
- jednu čajovú lyžičku želatíny
- 30 ml vody
Na posypanie:
- 100 ml čaju alebo kávy (s cukrom)
Na dekoráciu:
- orechy
Postup:
1. Pripravte krém: Do misy dajte žĺtok, cukor a vanilkový cukor. Miešajte ich metličkou, kým nezískate bielu hmotu. Pridajte trocha mlieka a premiešajte, aby bola tekutejšia.
2. Pridajte múku a šľahajte dohladka.
3. Zvyšné mlieko nalejte do hrnca. Zohrejte ho takmer k varu. Za stáleho miešania ho vlejte tenkým prúdom do vaječnej zmesi.
4. Vzniknutú zmes prelejte do hrnca. Dajte na mierný oheň a za stáleho miešania ohrievajte asi 5 minút, kým sa nezahustí.
5. Krém zložte z ohňa a vmiešajte do neho čokoládu. Miešajte metličkou dohladka.
6. Čokoládový krém preložte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
7. Maslo vyberte z chladničky a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu.
8. Pripravte cesto: plech vystelte pečiacim papierom a vymažte ho maslom. Cesto by malo mať rozmery približne 29 x 39 cm.
9. Vajcia a cukor šľahajte mixérom 10-13 minút, kým nevytvoria nadýchanú bielu penu trojnásobného objemu. Na povrchu by mali zostať stopy miešania.
10. Múku zmiešajte s kakaovým práškom. Postupne ich pridávajte cez jemné sitko do vaječnej peny. Cesto starostlivo premiešajte stierkou a preložte ho zdola nahor.
11. Na záver pridajte vodu a trošku premiešajte.
12. Preneste cesto na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
13. Pečte 12 minút v predhriatej rúre na 180 °C. Dávajte pozor, aby ste cesto príliš nevysušili. Skúška prepečenosti špajlou je žiadaná.
14. Na stôl rozprestrite papier na pečenie. Posypte ho práškovým cukrom alebo veľmi jemným cukrom. Vylejte cesto na papier bez toho, aby ste odstránili pečiaci papier, na ktorom sa cesto pieklo. Týmto spôsobom bude z oboch strán pokryté pečiacim papierom.
15. Namočte čistú kuchynskú utierku do studenej vody. Veľmi dobre ju vyžmýkajte. Zakryte ňou vrchnú časť cesta.
16. Nechajte cesto úplne vychladnúť 15-20 minút.
17. Dokončenie krému: mäkké maslo preložte do hlbokej misy. Šľahajte ho mixérom 6-7 minút, kým nezbelá.
18. Do maslovej peny postupne (po lyžiciach) pridávajte uvarený čokoládový krém a vždy premiešajte dohladka. Krém je pripravený! Uchovávajte ho v chlade.
19. Zloženie rolády: Z povrchu cesta odstráňte utierku a vrchný papier. Po úplnom vychladnutí cesto natrite čajom alebo kávou.
20. Vrchnú časť potrite čokoládovým krémom a nechajte voľný priečny okraj (asi 2 cm). Hrúbka vrstvy krému by mala byť väčšia na okraji, kde sa začne rolovať, a tenšia smerom k opačnému okraju.
21. Zrolujte cesto do rolky a použite papier, ktorý je pod ňou. Roládu zabaľte do rovnakého papiera a dajte na 3-4 hodiny do chladničky. Počas tejto doby krém stuhne a ochladí sa.
22. Roládu môžete posypať práškovým cukrom alebo kakaovým práškom. Potom ju polejeme čokoládovou polevou.
23. Pripravte si polevu: namočte želatínu do vody a nechajte ju napučať.
24. Roztopte maslo a stiahnite ho z ohňa. Pridajte smotanu, cukor a kakaový prášok. Miešajte do hladka.
25. Vzniknutú zmes dajte na mierny oheň. Za neustáleho miešania metličkou prived‘te k varu.
26. Odstavte polevu z ohňa a okamžite pridajte hydratovanú želatínu. Miešajte do hladka a nechajte vychladnúť.
27. Vyberte roládu z chladničky a odrežte jej konce, pričom ich uhladíte.
28. Keď poleva vychladne a mierne zhustne, prelejte ňou roládu a zcela ju zakryte. Aby sa okraje jedla neznečistili, prikryte ich kúskami pečiaceho papiera a čiastočne ich zasuňte pod roládu.
29. Roládu ozdobte vopred opraženými vlašskými orechami nakrájanými na kúsky.
30. Nechajte roládu v chladničke ešte ďalších 60 minút.
31. Rozdeľte roládu a podávajte.
Tip: Maslo v kréme môžete nahradiť šľahačkou. V tomto prípade uvarenú smotanu dobre vychladíte v chladničke a potom ju vmiešate do šľahačky.
Prajeme dobrú chuť!
Pozri tiež:
- Ako spoľahlivo otestovať čerstvosť vajec: Overené rady od babičky
- Osviežujúci chia puding s čučoriedkami a jahodami – zdravý dezert, ktorý si zamilujete!
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže























