Úvod dezerty Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

2

Hľadáte osvedčený recept na sladké pečené jedlo, ktoré vám pripomenie detstvo? Žemľovka je tou správnou voľbou! Tento voňavý dezert z jabĺk, hrozienok, škorice a pečiva zapečeného v mliečnej zmesi je tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne.

Žemľovku môžete podávať ako hlavný chod aj ako dezert, a chutí výborne teplá i studená!

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou

Ingrediencie:

Základ:

  • 225 g staršieho bieleho pečiva (rožky, žemle alebo bageta)
  • 60 g masla (⅔ tyčinky) na pokrytie povrchu

Mliečna zmes:

  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 80 ml smotany na šľahanie (min. 30 % tuku)
  • 3 vajcia
  • 100 g krupicového cukru
  • ¼ lyžičky vanilkového extraktu

Vrstva jabĺk:

  • 4 väčšie jablká
  • 50 g hrozienok (môžu byť namočené v rume)
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžice krupicového cukru

Na vymazanie a posypanie:

  • ½ lyžice masla
  • 2 lyžice strúhanky
  • práškový cukor na posypanie (2 lyžice)

Postup:

1. Príprava formy

Formu vymažte maslom a vysypte strúhankou. Predhrejte rúru na 170 °C (horný/spodný ohrev).

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

2. Príprava mliečnej zmesi

V miske vyšľahajte mlieko, smotanu, vajcia, cukor a vanilkový extrakt do hladkej zmesi.

3. Príprava pečiva a jabĺk

Pečivo nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5 cm. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

4. Vrstvenie

Plátky pečiva namáčajte do mliečnej zmesi, ukladajte ich do formy ako spodnú vrstvu. Na ňu rozložte časť jabĺk, posypte cukrom, škoricou a pridajte hrozienka.

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

5. Druhá vrstva

Opakujte postup – ďalšia vrstva pečiva namočeného v mlieku, jablká, hrozienka, cukor a škorica. Na záver nalejte zvyšok mliečnej zmesi a jemne pritlačte vidličkou.

6. Maslový povrch

Zbytkové maslo nakrájajte na tenké plátky a položte ich na povrch žemľovky.

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

7. Pečenie

Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 40 minút, kým nebude povrch zlatistý a chrumkavý.

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

8. Dokončenie

Po upečení posypte práškovým cukrom a podávajte teplé alebo vychladené.

Tipy:

  • Pre extra chuť namočte hrozienka v rume alebo tuzemáku.
  • Namiesto rožkov môžete použiť aj vianočku.
  • Žemľovka je vynikajúca aj na druhý deň – stačí ju jemne ohriať v rúre.

Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou: Sladká klasika bez sklamania

Prajem vám dobrú chuť!

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!