
Hľadáte osvedčený recept na sladké pečené jedlo, ktoré vám pripomenie detstvo? Žemľovka je tou správnou voľbou! Tento voňavý dezert z jabĺk, hrozienok, škorice a pečiva zapečeného v mliečnej zmesi je tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne.
Žemľovku môžete podávať ako hlavný chod aj ako dezert, a chutí výborne teplá i studená!
Tradičná slovenská žemľovka s jablkami, hrozienkami a škoricou
Ingrediencie:
Základ:
- 225 g staršieho bieleho pečiva (rožky, žemle alebo bageta)
- 60 g masla (⅔ tyčinky) na pokrytie povrchu
Mliečna zmes:
- 400 ml plnotučného mlieka
- 80 ml smotany na šľahanie (min. 30 % tuku)
- 3 vajcia
- 100 g krupicového cukru
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu
Vrstva jabĺk:
- 4 väčšie jablká
- 50 g hrozienok (môžu byť namočené v rume)
- ½ lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice krupicového cukru
Na vymazanie a posypanie:
- ½ lyžice masla
- 2 lyžice strúhanky
- práškový cukor na posypanie (2 lyžice)
Postup:
1. Príprava formy
Formu vymažte maslom a vysypte strúhankou. Predhrejte rúru na 170 °C (horný/spodný ohrev).
2. Príprava mliečnej zmesi
V miske vyšľahajte mlieko, smotanu, vajcia, cukor a vanilkový extrakt do hladkej zmesi.
3. Príprava pečiva a jabĺk
Pečivo nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5 cm. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.
4. Vrstvenie
Plátky pečiva namáčajte do mliečnej zmesi, ukladajte ich do formy ako spodnú vrstvu. Na ňu rozložte časť jabĺk, posypte cukrom, škoricou a pridajte hrozienka.
5. Druhá vrstva
Opakujte postup – ďalšia vrstva pečiva namočeného v mlieku, jablká, hrozienka, cukor a škorica. Na záver nalejte zvyšok mliečnej zmesi a jemne pritlačte vidličkou.
6. Maslový povrch
Zbytkové maslo nakrájajte na tenké plátky a položte ich na povrch žemľovky.
7. Pečenie
Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 40 minút, kým nebude povrch zlatistý a chrumkavý.
8. Dokončenie
Po upečení posypte práškovým cukrom a podávajte teplé alebo vychladené.
Tipy:
- Pre extra chuť namočte hrozienka v rume alebo tuzemáku.
- Namiesto rožkov môžete použiť aj vianočku.
- Žemľovka je vynikajúca aj na druhý deň – stačí ju jemne ohriať v rúre.
Prajem vám dobrú chuť!
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!































