Karamelové rožteky
210 g hladkej múky
70 g práškového cukru
140 g masla
140 g mletých orechov
1 lyžica kakaa
2 žĺtky
citrónová kôra
Krém:
1 Tatra Salko Karamel alebo Tatra Salko
250 g masla
Postup:
1. Z múky, masla, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a citrónovej kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme pol hodiny odležať v chladničke.
2. Cesto vyvaľkáme a formičkou z neho vykrajujeme rohlíčky (kolieska, srdiečka a pod.), ktoré na plechu vyloženom papierom na pečenie upečieme v rúre (180 °C) do ružova.
3. Vychladené skaramelizované Salko (Salko Karamel) a maslo vyšľaháme na hladký krém, ktorý nastriekame cukrárskym sáčkom na rohlíčky a necháme stuhnúť.
Tip: Po stuhnutí možno rožteky potrieť čokoládovou polevou.
Ako správne karamelizovať
V receptoch sa často objavuje zahustené sladené plnotučné mlieko Salko v skaramelizovanej podobe. Ak sa nepoužije hotové Salko Karamel, je pre spomínanú úpravu podľa informácií z Mliekarne Hlinsko najlepší tento postup:
Uzavretá plechovka Salka sa vloží do vriacej vody, kde sa nechá najmenej 2 hodiny variť. Karamelizáciu možno urýchliť v tlakovom hrnci – tam sa proces skráti na hodinu. Plechovku potom vyberieme, necháme vychladnúť a až potom otvoríme.
Skaramelizované Salko možno použiť nielen na výrobu krémov a náplní, ale dobre poslúži aj pri príprave koktailov a likérov.