SALKO nie je len do kávy: Možno ho použiť aj do omáčok, dezertov či likérov

519

Karamelové rožteky

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt karamelove rozteky

210 g hladkej múky

70 g práškového cukru

140 g masla

140 g mletých orechov

1 lyžica kakaa

2 žĺtky

citrónová kôra

Krém:

1 Tatra Salko Karamel alebo Tatra Salko

250 g masla

Postup:

1. Z múky, masla, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a citrónovej kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme pol hodiny odležať v chladničke.

2. Cesto vyvaľkáme a formičkou z neho vykrajujeme rohlíčky (kolieska, srdiečka a pod.), ktoré na plechu vyloženom papierom na pečenie upečieme v rúre (180 °C) do ružova.

3. Vychladené skaramelizované Salko (Salko Karamel) a maslo vyšľaháme na hladký krém, ktorý nastriekame cukrárskym sáčkom na rohlíčky a necháme stuhnúť.

Tip: Po stuhnutí možno rožteky potrieť čokoládovou polevou.

Ako správne karamelizovať

V receptoch sa často objavuje zahustené sladené plnotučné mlieko Salko v skaramelizovanej podobe. Ak sa nepoužije hotové Salko Karamel, je pre spomínanú úpravu podľa informácií z Mliekarne Hlinsko najlepší tento postup:

Uzavretá plechovka Salka sa vloží do vriacej vody, kde sa nechá najmenej 2 hodiny variť. Karamelizáciu možno urýchliť v tlakovom hrnci – tam sa proces skráti na hodinu. Plechovku potom vyberieme, necháme vychladnúť a až potom otvoríme.

Skaramelizované Salko možno použiť nielen na výrobu krémov a náplní, ale dobre poslúži aj pri príprave koktailov a likérov.