Úvod Bezmäsité SALKO nie je len do kávy: Možno ho použiť aj do omáčok,...

SALKO nie je len do kávy: Možno ho použiť aj do omáčok, dezertov či likérov

725
Image: 0012645049, License: Rights managed, Restrictions: Not available for license to or for use in Korea. For multi-territory license please contact your Corbis Account Representative. Image not available for use in the Corbis Mobile Offering., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.cz, Corbis

Kulinársky zaujímavú súčasť ponuky mliečnych výrobkov tvoria zahustené mlieko a smotana. Dávno sa už nepoužívajú len do kávy a čaju. V kuchyni našli aj ďalšie uplatnenie.

Zahustené mlieko aj smotana sa získavajú čiastočným odparením vody z čerstvého plnotučného mlieka či smotany a deje sa tak bez akýchkoľvek chemických prípravkov.

Veľké množstvo vápnika, ale pozor na tuk

Na náš trh sa zahustené produkty dostávajú v dvojakej podobe – sladené, bez či s nejakou príchuťou, napríklad kakaa, a nesladené. Ich veľká výhoda spočíva okrem delikátnej chuti aj v značnom množstve vápnika, tak potrebného pre ľudské telo. Ak sa považuje čerstvé mlieko za asi najvýznamnejší zdroj spomínanej minerálnej látky, o jeho nesladenej kondenzovanej forme to platí na 250 percent. Má ho totiž dvaapolkrát viac ako plnotučné mlieko. V podiele vápnika ho predbehnú iba konzervované sardinky, ak sa však konzumujú s kosťami.

Nevýhodou týchto mliekarenských výrobkov býva vyššie množstvo tuku. Napríklad 2 lyžice zahustenej smotany ho obsahujú dvakrát viac, ako 30 lyžíc (300 ml) plnotučného mlieka. Z hľadiska diétneho sú preto výhodnejšie nesladené varianty, hlavne mlieko light so 4{40c8636523d350170d5fcb489075594425cc4716949a396a8b518df0ff0116bb} tuku. Treba počítať aj s väčším príjmom cukru, u sladených foriem sa obsah sacharózy pohybuje okolo 40 percent.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt salko

Výrobok roka 2011

Zahustené mlieko a smotana zjemnia omáčky, vyladia dezerty, cukrovinky, domáce cukríky i likéry. Na trhu sa objavil tiež produkt, ktorý v súťaži o Mliekarenský výrobok r. 2011 dostal od poroty 93,7 bodov zo 100 možných. Okrem tradičného využitia ponúka aj ďalšie možnosti.

Jedná sa o Salko Karamel, lahodný karamel na okamžité použitie, ktorý nepotrebuje už žiadnu ďalšiu úpravu. Možnosti v kuchyni ponúka široké, pár tipov prinášame na nasledujúcej strane receptov. Navyše je vhodný aj pri bezlepkovej diéte.

Dezerty pre letné podvečery:

Limetkový dezert

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt limetkovy dezert

260 g sušienok Bebe (svetlé alebo tmavé)

100 g masla

Krém:

500 g Tatra Salko

4 limetky

13 g želatíny

125 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Sušienky rozdrvíme valčekom, maslo necháme vopred zmäknúť, želatínu pripravíme podľa návodu. Z dvoch limetiek ostrúhame kôru a vytlačíme šťavu.

2. Sušienkové omrvinky zmiešame s maslom, vzniknutú hmotu vtlačíme na dno aj steny menšej tortovej formy vyloženej potravinárskou fóliou a potom uložíme do chladničky.

3. Salko nalejeme do misy, pridáme strúhanú limetkovú kôru aj šťavu, vmiešame pripravenú želatínu a zľahka zapracujeme do tuha vyšľahanú smotanu.

4. Krémom naplníme formu a povrch ozdobíme limetkovou kôrou. Zabalíme do fólie a uložíme cez noc do chladu.

Srnčí chrbát nepečený

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt srnci chrbat nepeceny

150 g kryštálového cukru

1 stužený tuk

1 Tatra Salko

1,5 balenie nesladených burizónov

10 g nasekanej čokolády (70{40c8636523d350170d5fcb489075594425cc4716949a396a8b518df0ff0116bb})

10 g vlašských orechov

15 g kandizovaného ovocia alebo hrozienok

Postup:

1. Z kryštálového cukru pripravíme karamel. V hrnci rozpustíme stužený tuk sa Salkom a miešame, kým sa nespoja. Zmes nalejeme do karamelu a premiešame.

2. Do karamelu nasypeme burizóny, sekanú čokoládu, orechy aj kandizované ovocie a vareškou prevaľujeme tak dlho, kým ním nie sú všetky prísady obalené. Potom necháme 10 minút odstáť.

3. Hmotou naplníme formu na srnčí chrbát vyložený potravinárskou fóliou, ktorá presahuje veľa cez okraj. Dobre utlačíme, zabalíme a dáme stuhnúť do chladničky.

Tip: Dezert je ešte chutnejší, ak sa nechá pár dní uležať a burizóny zmäknú.

Šuhajdy

Súvisiaci obrázok

1 Tatra Salko (Tatra Salko Karamel)

250 g masla

2 čokolády na varenie

1 stužený tuk (Omega)

papierové košíčky

orechy

mandle

Postup:

1. Salko skaramelizujeme, dáme vychladnúť a potom prešľaháme s maslom. Salko Karamel použijeme rovno.

2. Čokoládu a stužený tuk rozpustíme vo vodnom kúpeli.

3. Na dno papierových košíčkov dáme po lyžičke čokolády a necháme chvíľu stuhnúť. Potom na ňu navrstvíme karamelovú plnku a všetko zalejeme čokoládou. Povrch ozdobíme orieškami alebo mandľami a dáme do chladu.

Tip: Deťom urobia radosť Šuhajdy s farebnými lentilkami.

Karamelovo-banánové rezy

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt karamelovo bananove rezy

5 vajec

200 g krupicového cukru

5 lyžíc studenej vody

200 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

ríbezľový džem

4 väčšie banány

Krém:

250 g masla

1 Tatra Salko (Tatra Salko Karamel)

čokoláda na varenie

Postup:

1. Z vajec oddelíme bielky, z ktorých ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s cukrom i vodou a postupne k nim pridávame múku s práškom do pečiva. Nakoniec doplníme sneh z bielkov.

2. Cesto nalejeme na vymastený, vysypaný plech a upečieme. Korpus necháme vychladnúť, potom ho potrieme džemom a husto pokryjeme kolieskami nakrájanými z olúpaných banánov.

3. Tatra Salko necháme skaramelizovať (alebo použijeme Salko Karamel) a dáme vychladnúť. Potom ich dohladka vyšľaháme s maslom a krém nanesieme na banány.

4. Pozor – dezert sa krája na rezy až po stuhnutí.

Tip: Chuť múčnika sa umocní, keď ho husto posypeme strúhanou čokoládou.

Karamelové rožteky

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt karamelove rozteky

210 g hladkej múky

70 g práškového cukru

140 g masla

140 g mletých orechov

1 lyžica kakaa

2 žĺtky

citrónová kôra

Krém:

1 Tatra Salko Karamel alebo Tatra Salko

250 g masla

Postup:

1. Z múky, masla, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a citrónovej kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme pol hodiny odležať v chladničke.

2. Cesto vyvaľkáme a formičkou z neho vykrajujeme rohlíčky (kolieska, srdiečka a pod.), ktoré na plechu vyloženom papierom na pečenie upečieme v rúre (180 °C) do ružova.

3. Vychladené skaramelizované Salko (Salko Karamel) a maslo vyšľaháme na hladký krém, ktorý nastriekame cukrárskym sáčkom na rohlíčky a necháme stuhnúť.

Tip: Po stuhnutí možno rožteky potrieť čokoládovou polevou.

Ako správne karamelizovať

V receptoch sa často objavuje zahustené sladené plnotučné mlieko Salko v skaramelizovanej podobe. Ak sa nepoužije hotové Salko Karamel, je pre spomínanú úpravu podľa informácií z Mliekarne Hlinsko najlepší tento postup:

Uzavretá plechovka Salka sa vloží do vriacej vody, kde sa nechá najmenej 2 hodiny variť. Karamelizáciu možno urýchliť v tlakovom hrnci – tam sa proces skráti na hodinu. Plechovku potom vyberieme, necháme vychladnúť a až potom otvoríme.

Skaramelizované Salko možno použiť nielen na výrobu krémov a náplní, ale dobre poslúži aj pri príprave koktailov a likérov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!