
Kulinársky zaujímavú súčasť ponuky mliečnych výrobkov tvoria zahustené mlieko a smotana. Dávno sa už nepoužívajú len do kávy a čaju. V kuchyni našli aj ďalšie uplatnenie.
Zahustené mlieko aj smotana sa získavajú čiastočným odparením vody z čerstvého plnotučného mlieka či smotany a deje sa tak bez akýchkoľvek chemických prípravkov.
Veľké množstvo vápnika, ale pozor na tuk
Na náš trh sa zahustené produkty dostávajú v dvojakej podobe – sladené, bez či s nejakou príchuťou, napríklad kakaa, a nesladené. Ich veľká výhoda spočíva okrem delikátnej chuti aj v značnom množstve vápnika, tak potrebného pre ľudské telo. Ak sa považuje čerstvé mlieko za asi najvýznamnejší zdroj spomínanej minerálnej látky, o jeho nesladenej kondenzovanej forme to platí na 250 percent. Má ho totiž dvaapolkrát viac ako plnotučné mlieko. V podiele vápnika ho predbehnú iba konzervované sardinky, ak sa však konzumujú s kosťami.
Nevýhodou týchto mliekarenských výrobkov býva vyššie množstvo tuku. Napríklad 2 lyžice zahustenej smotany ho obsahujú dvakrát viac, ako 30 lyžíc (300 ml) plnotučného mlieka. Z hľadiska diétneho sú preto výhodnejšie nesladené varianty, hlavne mlieko light so 4% tuku. Treba počítať aj s väčším príjmom cukru, u sladených foriem sa obsah sacharózy pohybuje okolo 40 percent.
Výrobok roka 2011
Zahustené mlieko a smotana zjemnia omáčky, vyladia dezerty, cukrovinky, domáce cukríky i likéry. Na trhu sa objavil tiež produkt, ktorý v súťaži o Mliekarenský výrobok r. 2011 dostal od poroty 93,7 bodov zo 100 možných. Okrem tradičného využitia ponúka aj ďalšie možnosti.
Jedná sa o Salko Karamel, lahodný karamel na okamžité použitie, ktorý nepotrebuje už žiadnu ďalšiu úpravu. Možnosti v kuchyni ponúka široké, pár tipov prinášame na nasledujúcej strane receptov. Navyše je vhodný aj pri bezlepkovej diéte.
Dezerty pre letné podvečery:
Limetkový dezert
260 g sušienok Bebe (svetlé alebo tmavé)
100 g masla
Krém:
500 g Tatra Salko
4 limetky
13 g želatíny
125 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Sušienky rozdrvíme valčekom, maslo necháme vopred zmäknúť, želatínu pripravíme podľa návodu. Z dvoch limetiek ostrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
2. Sušienkové omrvinky zmiešame s maslom, vzniknutú hmotu vtlačíme na dno aj steny menšej tortovej formy vyloženej potravinárskou fóliou a potom uložíme do chladničky.
3. Salko nalejeme do misy, pridáme strúhanú limetkovú kôru aj šťavu, vmiešame pripravenú želatínu a zľahka zapracujeme do tuha vyšľahanú smotanu.
4. Krémom naplníme formu a povrch ozdobíme limetkovou kôrou. Zabalíme do fólie a uložíme cez noc do chladu.