Úvod dezerty Rýchly a jemný jahodový koláč: Sladká lahôdka na každú príležitosť

Rýchly a jemný jahodový koláč: Sladká lahôdka na každú príležitosť

1

Hľadáte jednoduchý a neuveriteľne chutný jahodový koláč, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku? Tento rýchly recept s jogurtom, citrónom a šťavnatými jahodami je perfektnou voľbou na letný dezert, nedeľnú sladkú pochúťku alebo pohostenie pre hostí.

Kolač je jemný, nadýchaný a vďaka čerstvým jahodám osviežujúci. Príprava trvá len pár minút, takže si ho môžete upiecť kedykoľvek. Pripravte si túto rýchlu jahodovú pochúťku a užite si dokonalé spojenie ovocnej sviežosti a vláčneho cesta!

jahodový koláč

Jemný jahodový koláč

Co budeme potřebovat:

  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 180 g kryštálového cukru
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 250 g hladkej múky
  • 10 g prášku na pečenie
  • 50 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 350 g čerstvých jahôd (môžete použiť aj mrazené)
  • mandľové lupienky na posypanie
  • múčkový cukor na posypanie (voliteľné)
  • strúhaný kokos alebo kakao na dvoubarevné cesto (voliteľné)

Postup:

➊ Príprava cesta

Do misy rozbijeme vajcia, pridáme štipku soli a cukor. Pomocou mixéra našľaháme do svetlej peny. Pridáme jogurt, olej a našľaháme. Preosejeme múku s práškom do pečiva a vmiešame do zmesi. Pridáme citrónovú šťavu a opäť premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame 2/3 nakrájaných jahôd.

➋ Pečenie koláča

Formu o rozmeroch 26×18 cm vyložíme papierom na pečenie a jemne potrieme maslom. Nalejeme do nej cesto a rovnomerne rozotrieme. Navrch položíme zvyšné jahody a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 40 minút.

➌ Dokončenie a servírovanie

Po upečení necháme mierne vychladnúť. Pred podávaním posypeme múčkovým cukrom alebo strúhaným kokosom. Podávame teplý alebo dobre vychladený – záleží na vašej chuti!

➡ Tipy na vylepšenie:

✔ Pre extra nadýchané cesto môžete pridať lyžičku citrónovej kôry.

✔ Chcete čokoládovú verziu? Pridajte 2 lyžice kakaa do polovice cesta a vytvorte dvojfarebný efekt.

✔ Namiesto jahôd môžete použiť aj iné ovocie – čučoriedky, maliny alebo marhule.

✔ Ak máte radi chrumkavý povrch, posypte koláč pred pečením hrubým cukrom.

Záver:

Tento rýchly a nadýchaný jahodový koláč je skvelou voľbou pre letné dni, kedy máte chuť na niečo ľahké, svieže a sladké. Vďaka jogurtu a citrónovej šťave je neuveriteľne vláčny, zatiaľ čo jahody a mandľové lupiene mu dodávajú luxusnú chuť a štruktúru. Skúste ho ešte dnes a vychutnajte si každý kúsok tejto ovocnej pochúťky!

Prajeme dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!