Úvod dezerty Rýchle kefírové šišky za 15 minút: Sladké raňajky bez čakania

Rýchle kefírové šišky za 15 minút: Sladké raňajky bez čakania

2

Ak hľadáš sladké raňajky alebo rýchly dezert bez dlhého čakania, tieto kefírové šišky sú perfektnou voľbou. Pripravíš ich bez droždia, len z bežných surovín, ktoré máš určite doma. Nemusíš byť žiadny cukrár – stačí zmiešať, vyvaľkať, vypražiť a hotovo. Vonku chrumkavé, vnútri jemné a nadýchané – tieto šišky si zamiluje celá rodina.


Sladké kefírové šišky 

Ingrediencie:

  • Kefír – 250 ml
  • Slnečnicový olej – 2 PL
  • Kuracie vajce – 1 ks
  • Cukor – 5 PL
  • Pšeničná múka – 3 poháre
  • Jedlá sóda – 0,5 ČL
  • Soľ – štipka
  • Práškový cukor – 2 PL

Postup: 

1. Príprava tekutej zmesi
Do väčšej misy nalejte kefír, pridajte celé vajce a nasypte cukor. Pridajte aj štipku soli, ktorá vyváži sladkosť a zvýrazní chuť. Všetko spolu dobre premiešajte metličkou alebo vidličkou, aby sa suroviny spojili do hladkej zmesi.

2. Zamiesenie cesta
K tekutej zmesi pridajte sódu bikarbónu (pomôže cestu nadýchnuť), následne pridajte tri polievkové lyžice slnečnicového oleja. Potom postupne prisýpajte múku a miešajte, najprv lyžicou, neskôr rukami, kým nezískate mäkké, elastické a nelepivé cesto. Dajte si načas – dôkladné vymiesenie je kľúčom k dobrému výsledku.

3. Rozdelenie a vaľkanie
Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti, aby sa vám s ním lepšie pracovalo. Každý kúsok vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku približne 1 cm. Cesto by malo byť rovnomerné, aby sa šišky prepiekli rovnomerne a neostali surové vo vnútri.

4. Tvarovanie šišiek
Pomocou klasického pohára (s priemerom asi 6–7 cm) vykrajujte z cesta kolieska. Do stredu každého kolieska urobte menšou formičkou alebo uzáverom z fľaše malý otvor, aby vznikol tvar klasickej šišky (donutu). Zvyšné cesto znovu spracujte a opäť vyvaľkajte.

5. Vyprážanie šišiek
V širšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja – minimálne 1 cm do výšky, aby sa šišky piekli rovnomerne. Olej musí byť horúci, ale nie prepálený (ideálne 170–180 °C). Šišky vkladajte opatrne do oleja a pečte z oboch strán do zlato-hnedej farby, čo zvyčajne trvá 1–2 minúty na každú stranu. Nepreplňujte panvicu, aby teplota oleja neklesla.

6. Odsatie prebytočného tuku a podávanie
Vypražené šišky nechajte odkvapkať na papierovej utierke, ktorá odsaje prebytočný tuk. Po krátkom vychladnutí ich môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať polevou podľa chuti.

Dobrú chuť!


Videorecept 

 Záver

Tento recept je nielen rýchly, ale aj veľmi efektívny pre zaneprázdnené rána, počas ktorých si chcete dopriať niečo sladké. Šišky pripravené podľa tohto postupu sú lahodné a potešia každého člena rodiny. Užite si jednoduchú domácu prípravu, ktorá vás nezabije časovo ani náročnými krokmi.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!