
Ak hľadáte inšpiráciu k nedeľnej káve, alebo vám doma zostalo viac jabĺk, ste na správnom mieste. Tento recept na lahodný jablkovo- smotanový koláč je ako od babičky! Vďaka smotanovej chuti je koláč veľmi nadýchaný a upečené jabĺčka vám prevoňajú celú domácnosť. Smotanový koláč možno ľahko a rýchlo pripraviť, skvelé pre víkendové ranné leňošenie v posteli.
Zaujal vás recept? Poďme si ho spolu pripraviť!
Lahodný recept na jablkovo-smotanový koláč:
Čo budeme potrebovať:
- 200 g hladkej múky
- 125 g masla
- 5 ks vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 50 ml citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 3 lyžice sladkej smotany 33%
- 200 g kyslej smotany
- 600 g jabĺk
- lyžičku práškového cukru
Postup prípravy:
1. Najprv nastrúhame maslo, pridáme postupne 125 g cukru, soľ a vanilkový cukor. Dobre premiešame, pridáme 3 vajcia, preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec pridáme smotanu a opäť dôkladne premiešame až do jednotného cesta.
2. Vymažeme plech tukom a vložíme doň pripravené cesto. Rovnomerne na cesto rozložíme nakrájané a olúpané jablká a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Jablká trochu zatlačíme do cesta.
3. Pečieme pri 180°C asi 12 minút.
4. Medzitým zmiešame v miske kyslú smotanu, zvyšné vajce a zvyšný cukor. Dobre premiešame.
5. Po 12 minútach vytiahneme cesto z rúry a zalejeme pripravenou zmesou. Potom ho vrátime do rúry a pečieme ďalších 50 minút.
6. Po vytiahnutí a ochladení môžeme dozdobiť práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























