
Tradičná poľská kuchyňa vychádza, podobne ako iné národné špeciality našej zemepisnej šírky, z pomerne skromných surovín: zemiakov, tvarohu, kapusty, cibule, obilnín a sem tam kúsku bravčového. Aj z týchto ingrediencií ale vykúzlite úžasné jedlá!
Príkladom za všetky sú sýte ruské pirohy (pierogi ruskie) plnené zmesou zemiakov, tvarohu a opečenej cibuľky. Táto jednoduchá kombinácia chutí, okorenená len čerstvo namletým korením, vás príjemne prekvapí. A to či už na výlete alebo vo vašej vlastnej kuchyni!
Pierogi Ruskie
Na 4 porcie potrebujete:
500 g hladkej múky
300 ml vriacej vody
lyžicu slnečnicového oleja
½ lyžičky soli
múku na podsypanie
Na náplň:
50 g masla
2 veľké cibule
400 g zemiakov
250 g polotučného tvarohu
soľ
korenie
50-100 g slaniny
Postup:
Z múky, vriacej vody, oleja a soli vypracujte hladké nelepivé cesto. Krásne to ide v mixéri, cesto potom už len ľahko dopracujete rukami na doske a máte hotovo. Zabaľte ho a nechajte aspoň pol hodiny v chlade odležať.
Medzitým si v osolenej vode uvarte olúpané a pokrájané zemiaky, najemno nakrájanú cibuľu pomaly dozlatista opečte na rozohriatom masle, slaninu pokrájajte na kocky a nechajte vyškvariť. Uvarené zemiaky roztlačte, zmiešajte s väčšinou cibule a rozpusteného masla (trochu si môžete nechať na ozdobu), tvarohom a ochuťte soľou a čerstvo namletým korením. Korením rozhodne nešetrite!
Na pomúčenej ploche potom vyvaľkajte polovicu cesta a vykrajujte z nej v priemere asi 10 centimetrové kolieska. Na každé dajte lyžičku náplne, prehnite napoly a spojte do taštičiek. Okraje môžete potrieť trochou vody, aby sa lepšie spojili. Odkladajte na papier na pečenie alebo pomúčenú dosku, než spracujete aj zvyšok cesta. Knedličky varte v osolenej vriacej vode 3 minúty od chvíle, keď vyplávajú na povrch. Podávajte s opečenou slaninou alebo zvyšnou cibuľou.
Tip: Cibuľu opečieme na tuku, ktorý sa vám vypečie zo slaniny a náplň ochuťte aj kôprom alebo inými bylinkami. Výborná je k nim tiež kyslá smotana a uvarené ich môžete ešte opiecť na troche tuku.