Pesto…tipy, triky či druhy

1267

[reklama]

pesto-alla-trapanese-ricetta

Taktiež zapasuje k pečenej rybe.

V peste sa dá aj marinovať kuracie či morčacie mäsko. Potom stačí zabaliť do alobalu  a upiecť v rúre či na grile a servírovať ako slávnostný pokrm. Grilované jahňacie, spolu s pestom, bude iskriť novou chuťou a prerazí aj typické pachute z jahňaciny. Pestom môžete doplniť chuťovku či chlebíček, rovnako s ním môžete podávať pizzu, rizoto alebo jedlá s plodmi mora. Taliani ho dokonca pridávajú aj do polievok. Je  fantastické na hrianke či opečenej bruschette.

 

dhddcvbr0nc

 

Predpokladá sa, že pesto poznali už  za rímskych čias

Prvé doložené dôkazy o príprave tejto omáčky siahajú už do roku 1865. Taliani ho tak milujú, že dokonca usporadúvajú súťaže v príprave janovského pesta. Mnohé krajiny sa pokúšajú napodobniť chuť pesta. Napríklad vo francúzskom Provence pripravujú omáčku Piest. V Rakúsku používajú  namiesto píniových orieškov tekvicové semienka. A v Nemecku zas medvedí cesnak. V taliansku je tradíciou, že svadobná tabuľa musí obsahovať pesto, nielen ako symbol bohatého stola , ale aj ako šťastné požehnanie manželstva.

 

v-aorn9aj5i

Bazalkové pesto:

60 g bazalky

3 lyžice píniových orieškov

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice strúhaného parmezánu

100 ml olivového oleja

soľ podľa chuti

 

Najskôr  si  v  mažiariku rozdrvíme píniové oriešky, pridáme  potom cesnak a syr spolu s bazalkou. Soľ pridávame opatrne. Je doplnkom k cestovinám, ale aj k šalátu Capresse.

 

h3yukteutju

Paradajkové pesto:

20 g bazalky

3 lyžice píniových orieškov

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice strúhaného parmezánu

3 lyžice  nasekaných sušených paradajok

100 g kapary

1 polievková lyžica balsamica

100 ml olivového oleja

soľ podľa chuti

V mixériku nasekáme bazalku, píniové oriešky, cesnak, syr a sušené paradajky. Pridáme potom kapary a balsamico, zriedime na požadovanú konzistenciu olivovým olejom. Používame k cestovinám, ale aj ku krémovým syrom, grilovanému mäsu, restovanej zelenine.