[reklama]
Taktiež zapasuje k pečenej rybe.
V peste sa dá aj marinovať kuracie či morčacie mäsko. Potom stačí zabaliť do alobalu a upiecť v rúre či na grile a servírovať ako slávnostný pokrm. Grilované jahňacie, spolu s pestom, bude iskriť novou chuťou a prerazí aj typické pachute z jahňaciny. Pestom môžete doplniť chuťovku či chlebíček, rovnako s ním môžete podávať pizzu, rizoto alebo jedlá s plodmi mora. Taliani ho dokonca pridávajú aj do polievok. Je fantastické na hrianke či opečenej bruschette.
Predpokladá sa, že pesto poznali už za rímskych čias
Prvé doložené dôkazy o príprave tejto omáčky siahajú už do roku 1865. Taliani ho tak milujú, že dokonca usporadúvajú súťaže v príprave janovského pesta. Mnohé krajiny sa pokúšajú napodobniť chuť pesta. Napríklad vo francúzskom Provence pripravujú omáčku Piest. V Rakúsku používajú namiesto píniových orieškov tekvicové semienka. A v Nemecku zas medvedí cesnak. V taliansku je tradíciou, že svadobná tabuľa musí obsahovať pesto, nielen ako symbol bohatého stola , ale aj ako šťastné požehnanie manželstva.
Bazalkové pesto:
60 g bazalky
3 lyžice píniových orieškov
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice strúhaného parmezánu
100 ml olivového oleja
soľ podľa chuti
Najskôr si v mažiariku rozdrvíme píniové oriešky, pridáme potom cesnak a syr spolu s bazalkou. Soľ pridávame opatrne. Je doplnkom k cestovinám, ale aj k šalátu Capresse.
Paradajkové pesto:
20 g bazalky
3 lyžice píniových orieškov
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice strúhaného parmezánu
3 lyžice nasekaných sušených paradajok
100 g kapary
1 polievková lyžica balsamica
100 ml olivového oleja
soľ podľa chuti
V mixériku nasekáme bazalku, píniové oriešky, cesnak, syr a sušené paradajky. Pridáme potom kapary a balsamico, zriedime na požadovanú konzistenciu olivovým olejom. Používame k cestovinám, ale aj ku krémovým syrom, grilovanému mäsu, restovanej zelenine.