
Pesto. Talianská omáčka, vďaka ktorej sa stane každé jedlo výnimočným a chutným, s príchuťou stredozemného mora a nezabudnuteľnou arómou.
[reklama]
BAZALKOVÉ PESTO
Je to recept starý 200 rokov, pripravuje sa vymiešaním bazalky, píniových orieškov a olivového oleja, samozrejme nesmie chýbať tvrdý syr. Ak chcete pripraviť skutočne kvalitnú Pesto omáčku podľa starej receptúry a talianskej tradície, musíte pesto miešať ručne v mažiariku z mramoru. Mimochodom Pestare znamená šliapať, trieť, tlačiť. Ak ste však v zhone, tak porušíte technologický postup použitím mixéru. Už to nebude ono, ale pripúšťa sa.
Klasika a improvizácie..
Najslávnejším je :
Pesto alla Genovese – (janovske pesto)
Je vyrobené z bazalky, pestovanej v okolí Janova, pridané sú píniové oriešky, soľ a ligúrsky olivový panenský olej. Ďalej neodmysliteľnou súčasťou je tvrdý ovčí syr.
Pesto alla Siciliana
Je bez orieškov, no miesto nich sa pridávajú paradajky.
Pesto alla Trapanese
Je typické sušenými paradajkami a mandľami, ale tentokrát bez syra. Do pesta sa dajú použiť rôzne oriešky, vlašské, lieskové, arašidy. Môžete použiť rukolu, špenát, kôpor alebo aj mätu. Nebojte sa experimentovať. Najdôležitejšou surovinou, ktorá sa nemení, je kvalitný olivový olej. Musí byť extra panenský.
S čím pesto kombinovať?
Pesto ladí perfektne s talianskymi cestovinami, raviolami. Magicky premieňa celkom bežný pokrm na pokrm lahodný. Hodí sa aj s ryžou a miešanou zeleninou a to surovou, ale aj grilovanou či dusenou.[dalsia_strana]