Úvod mucniky-a-dezerty Osviežujúci zákusok s tvarohom a ovocím: Tradičný recept s nádychom detstva

Osviežujúci zákusok s tvarohom a ovocím: Tradičný recept s nádychom detstva

4

Ponorte sa do spomienok s týmto vynikajúci dezertom s tvarohom a ovocím, ktorý kombinuje nadýchané cesto, krémovú tvarohovú plnku a osviežujúcu ovocnú vrstvu z vitacitu. Je to perfektný dezert na rodinné oslavy, k popoludňajšej káve, alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a ovocné. Jednoduchá príprava a zaručený úspech!

Delikátny tvarohový koláč s ovocím

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 1 šálka krupicového cukru (250 ml objem)
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 6 lyžíc vody

Na krém:

  • 500 g mäkkého tvarohu (z vaničky)
  • 2 kelímky kyslej smotany (každý cca 180-200 g)
  • Cukor podľa chuti (cca 3-5 lyžíc, podľa sladkosti a preferencií)

Na ovocnú vrstvu a polevu:

  • Ovocie: napríklad kompótované broskyne, čerstvé marhule a čerstvé banány (alebo iné obľúbené ovocie – čerstvé či kompótované)
  • 800 ml vody (alebo šťavy z kompótu, na intenzívnejšiu chuť)
  • 2 balíčky práškového nápoja Vitacit (alebo iný ovocný prášok, napr. Tang)
  • 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku

Ako na to? Podrobný návod

1. Príprava cesta

  1. Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech (cca 30×40 cm) a vyložte ho papierom na pečenie.
  2. Miešanie cesta: Do veľkej misy vložte všetky vajcia, krupicový cukor, polohrubú múku, prášok do pečiva a vodu. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Pečenie: Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte v predhriatej rúre približne 10-15 minút, alebo kým nebude cesto zlatisté a na dotyk pružné. Po upečení nechajte cesto celkom vychladnúť.

2. Príprava krému

  1. Zmiešanie: V miske zmiešajte mäkký tvaroh, kyslé smotany a cukor podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladký a krémový krém.

3. Kompletácia a ovocná vrstva

  1. Krém na cesto: Vychladnuté cesto rovnomerne potrite pripraveným tvarohovým krémom.
  2. Ovocie: Na krém rozložte nakrájané ovocie. Ak používate kompótované broskyne, nechajte ich dobre odkvapkať. Banány nakrájajte na kolieska. Kombinujte podľa svojej chuti.
  3. Poleva z Vitacitu: Do hrnca nalejte vodu (alebo šťavu z kompótu). Pridajte oba balíčky Vitacitu a oba balíčky vanilkového pudingu. Dôkladne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania priveďte do varu a varte asi 1-2 minúty, kým poleva nezhustne.
  4. Zalievanie: Ešte teplú polevu opatrne nalejte na ovocie a krém, rovnomerne ju rozprestrite po celom povrchu koláča.
  5. Ochladzovanie: Hotový dezert dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby stuhol a všetky vrstvy sa prepojili. Ideálne nechajte chladiť cez noc.

Servírovanie

Koláč z chladničky nakrájajte na štvorcové alebo obdĺžnikové rezy. Podávajte ako osviežujúci dezert po jedle alebo k popoludňajšej káve. 

Tento recept skvelým spôsobom, ako si pripomenúť sladké časy s našimi blízkymi a kedykoľvek si vychutnať pravý chuťový zážitok. Nechajte sa inšpirovať a užite si výbornú kombináciu tvarohu a ovocia.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!