
Ponorte sa do spomienok s týmto vynikajúci dezertom s tvarohom a ovocím, ktorý kombinuje nadýchané cesto, krémovú tvarohovú plnku a osviežujúcu ovocnú vrstvu z vitacitu. Je to perfektný dezert na rodinné oslavy, k popoludňajšej káve, alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a ovocné. Jednoduchá príprava a zaručený úspech!
Delikátny tvarohový koláč s ovocím
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 6 vajec
- 1 šálka krupicového cukru (250 ml objem)
- 1 šálka polohrubej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 6 lyžíc vody
Na krém:
- 500 g mäkkého tvarohu (z vaničky)
- 2 kelímky kyslej smotany (každý cca 180-200 g)
- Cukor podľa chuti (cca 3-5 lyžíc, podľa sladkosti a preferencií)
Na ovocnú vrstvu a polevu:
- Ovocie: napríklad kompótované broskyne, čerstvé marhule a čerstvé banány (alebo iné obľúbené ovocie – čerstvé či kompótované)
- 800 ml vody (alebo šťavy z kompótu, na intenzívnejšiu chuť)
- 2 balíčky práškového nápoja Vitacit (alebo iný ovocný prášok, napr. Tang)
- 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku
Ako na to? Podrobný návod
1. Príprava cesta
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech (cca 30×40 cm) a vyložte ho papierom na pečenie.
- Miešanie cesta: Do veľkej misy vložte všetky vajcia, krupicový cukor, polohrubú múku, prášok do pečiva a vodu. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom, kým nevznikne hladké cesto.
- Pečenie: Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte v predhriatej rúre približne 10-15 minút, alebo kým nebude cesto zlatisté a na dotyk pružné. Po upečení nechajte cesto celkom vychladnúť.
2. Príprava krému
- Zmiešanie: V miske zmiešajte mäkký tvaroh, kyslé smotany a cukor podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladký a krémový krém.
3. Kompletácia a ovocná vrstva
- Krém na cesto: Vychladnuté cesto rovnomerne potrite pripraveným tvarohovým krémom.
- Ovocie: Na krém rozložte nakrájané ovocie. Ak používate kompótované broskyne, nechajte ich dobre odkvapkať. Banány nakrájajte na kolieska. Kombinujte podľa svojej chuti.
- Poleva z Vitacitu: Do hrnca nalejte vodu (alebo šťavu z kompótu). Pridajte oba balíčky Vitacitu a oba balíčky vanilkového pudingu. Dôkladne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania priveďte do varu a varte asi 1-2 minúty, kým poleva nezhustne.
- Zalievanie: Ešte teplú polevu opatrne nalejte na ovocie a krém, rovnomerne ju rozprestrite po celom povrchu koláča.
- Ochladzovanie: Hotový dezert dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby stuhol a všetky vrstvy sa prepojili. Ideálne nechajte chladiť cez noc.
Servírovanie
Koláč z chladničky nakrájajte na štvorcové alebo obdĺžnikové rezy. Podávajte ako osviežujúci dezert po jedle alebo k popoludňajšej káve.
Tento recept skvelým spôsobom, ako si pripomenúť sladké časy s našimi blízkymi a kedykoľvek si vychutnať pravý chuťový zážitok. Nechajte sa inšpirovať a užite si výbornú kombináciu tvarohu a ovocia.
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























