
Hľadáte dokonalý recept na makový koláč, ktorý bude krásne vláčny a plný chutí? Tento jednoduchý hrnčekový recept s pridanými jablkami je presne to, čo potrebujete! Kombinácia mletého maku, šťavnatých jabĺk a voňavej škorice vytvára neodolateľný dezert ideálny ku káve, čaju alebo ako sladké raňajky.
Úžasný makový koláč:
Potrebujete:
- 1 hrnček mletého maku
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 1 hrnček krupicového cukru (alebo menej, podľa chuti)
- 0,5 hrnčeka rastlinného oleja
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 2 vajcia
- štipka soli
- 2-3 stredne veľké jablká (cca 250 g), nastrúhané na hrubo
- Citrónová kôra z jedného citróna (jemne nastrúhaná, voliteľné)
- Mletá škorica (1 lyžička, voliteľné)
Postup:
- Pripravte formu a rúru: Predhrejte rúru na 170 °C. Pripravte si formu na bábovku alebo menší plech (cca 20×30 cm) – dôkladne ho vymažte tukom a vysypte hrubou múkou.
- Zmiešajte suché ingrediencie: Vo veľkej mise zmiešajte mletý mak, polohrubú múku, krupicový cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pripravte jablká: Jablká olúpte (ak chcete) a nastrúhajte na hrubo. Ak ich nechcete pridávať do cesta, môžete ich vynechať alebo neskôr použiť ako ozdobu.
- Spojte cesto: K suchej zmesi pridajte vlažné mlieko, olej a vajcia. Všetko dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom, pokiaľ nevznikne hladké cesto. Na koniec do cesta zľahka vmiešajte nastrúhané jablká, prípadne citrónovú kôru a mletú škoricu.
- Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút. Vykonajte pokus so špajlou – ak ju zapichnete do stredu koláča a vytiahnete ju suchú, je hotový.
- Chladenie: Po upečení nechajte zákusok chvíľu vo forme, potom ho opatrne vyklopte na kuchynskú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Servírovanie:
Vychladnutý makový koláč môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom, preliať citrónovou polevou alebo čokoládou. Je skvelý k popoludňajšej káve alebo ako sladké raňajky.
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























