Úvod mucniky-a-dezerty Neodolateľný vláčny makový koláč: Voňavý dezert plný chutí

Neodolateľný vláčny makový koláč: Voňavý dezert plný chutí

3
 

Hľadáte dokonalý recept na makový koláč, ktorý bude krásne vláčny a plný chutí? Tento jednoduchý hrnčekový recept s pridanými jablkami je presne to, čo potrebujete! Kombinácia mletého maku, šťavnatých jabĺk a voňavej škorice vytvára neodolateľný dezert ideálny ku káve, čaju alebo ako sladké raňajky.

Úžasný makový koláč: 

Potrebujete:

  • 1 hrnček mletého maku
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 1 hrnček krupicového cukru (alebo menej, podľa chuti)
  • 0,5 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 2-3 stredne veľké jablká (cca 250 g), nastrúhané na hrubo
  • Citrónová kôra z jedného citróna (jemne nastrúhaná, voliteľné)
  • Mletá škorica (1 lyžička, voliteľné)

Postup:

  1. Pripravte formu a rúru: Predhrejte rúru na 170 °C. Pripravte si formu na bábovku alebo menší plech (cca 20×30 cm) – dôkladne ho vymažte tukom a vysypte hrubou múkou.
  2. Zmiešajte suché ingrediencie: Vo veľkej mise zmiešajte mletý mak, polohrubú múku, krupicový cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
  3. Pripravte jablká: Jablká olúpte (ak chcete) a nastrúhajte na hrubo. Ak ich nechcete pridávať do cesta, môžete ich vynechať alebo neskôr použiť ako ozdobu.
  4. Spojte cesto: K suchej zmesi pridajte vlažné mlieko, olej a vajcia. Všetko dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom, pokiaľ nevznikne hladké cesto. Na koniec do cesta zľahka vmiešajte nastrúhané jablká, prípadne citrónovú kôru a mletú škoricu.
  5. Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút. Vykonajte pokus so špajlou – ak ju zapichnete do stredu koláča a vytiahnete ju suchú, je hotový.
  6. Chladenie: Po upečení nechajte zákusok chvíľu vo forme, potom ho opatrne vyklopte na kuchynskú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Servírovanie:

Vychladnutý makový koláč  môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom, preliať citrónovou polevou alebo čokoládou. Je skvelý k popoludňajšej káve alebo ako sladké raňajky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!