Úvod domaci-pecivo Najlepší rýchly recept na domáce lístkové cesto

Najlepší rýchly recept na domáce lístkové cesto

4

Máte tiež radi lístkové cesto? Pre mňa osobne je to najlepšia vec na svete. Môžete ho plniť na slano, na sladko a v podstate čímkoľvek, čo máte radi. Dnes som pre vás pripravila recept na domáce lístkové cesto, ktoré môžete mať hotové behom chvíľky. Príprava lístkového cesta je niekedy zložitá, ale nie podľa tohto receptu.

Rýchle domáce lístkové cesto

Ingrediencie:

  • 250 g hladká múka
  • 200 g studené maslo
  • 1 PL ocot alebo citrónová šťava
  • studená voda

Postup:

1) Studené maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle do preosiatej múky.

Náš tip: Lístkové cesto je potrebné spracovať naozaj rýchlo. Aby maslo pri dotyku rukami nestratilo tak rýchlo pevnosť, môžete ho pred prípravou dať na 15 minút do mrazničky.

2) Pridajte ocot (alebo citrónovú šťavu), podľa potreby studenú vodu (asi 4 PL) a cesto spracujte rukami.

3) Cesto položte na jemne pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na tenký plát.

4) Rozdeľte cesto na štyri rovnaké diely a každý diel zvlášť rozvaľkajte na tenký plát.

5) S tuhým cestom ďalej pracujte podľa určeného receptu.

Rady – tipy:

1) Dobroty z lístkového cesta vždy vložte na krátky čas do predhriatej rúry pri vysokej teplote (neskôr ju môžete znížiť). Tento postup zaistí, že sa voda z masla rýchlo odparí a cesto sa medzi jednotlivými vrstvami rovnomerne nafúkne.

2) Lístkové cesto pečte vždy na suchom plechu alebo na papieri na pečenie.

3) Povrch lístkového cesta vždy pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom, ktoré mu dodá krásny lesk.

4) Chystáte sa cesto použiť na slanú tyčinku, pizza rolky alebo slaný závin, pridajte do cesta štipku soli už v procese prípravy. Bude chutne ladiť so slanou náplňou.

5) Domáce cesto na lístkové cesto rýchlo vysychá, preto je dobré ho čo najskôr spotrebovať alebo zamraziť.

Prajeme dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!