
Spomínate si na tú fantastickú chuť chrumkavého kapustového šalátu, ktorý na zimu pripravovali naše babičky? Presne taký si dnes spolu pripravíme! Tento recept je overený generáciami a výsledok nikdy nesklame – sladkokyslý, plný vitamínov, dokonale chrumkavý a ideálny ako príloha k pečenému mäsu alebo rezňu. Pripravte si zásoby na celú zimu a uchovajte chuť domova v každom pohári.
Zdravý kapustový šalát plný vitamínov
Ingrediencie
Na šalát:
- 6 kg bielej hlávkovej kapusty
- 3 kg mrkvy
Na sladkokyslý nálev:
- 2 litre vody
- 300 g kryštálového cukru
- 300 ml octu (8%)
- 6 PL soli (cca 100–120 g)
- 10 kúskov čierneho korenia
- 3 kúsky nového korenia
- 3 ks bobkového listu
- 4 ks klinčeka
Postup
1. Príprava zeleniny
- Kapustu očistite od vrchných listov, hlávky prekrojte a nastrúhajte na tenké prúžky.
- Mrkvu ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Všetko vložte do veľkej čistej nádoby (napr. vedra alebo vaničky) a dôkladne premiešajte.
2. Nálev a marinovanie
- V hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor, soľ a korenie.
- Priveďte k varu a krátko povarte, aby sa cukor a soľ rozpustili.
- Horúcim nálevom prelejte zeleninovú zmes, dobre premiešajte a premačkajte (napr. pučidlom na zemiaky), aby pustila šťavu.
- Zakryte tanierom a zaťažte pohárom s vodou. Nechajte stáť pri izbovej teplote 10–20 hodín.
3. Plnenie a sterilizácia
- Pripravte si sterilizované poháre (cca 720 ml) a viečka.
- Šalát so zálievkou pevne natlačte do pohárov tak, aby bol úplne ponorený.
- Poháre plňte asi 2 cm pod okraj, okraje otrite a uzavrite viečkami.
- Na dno zaváracieho hrnca dajte utierku, naskladajte poháre a zalejte ich horúcou vodou do ⅔ výšky.
- Sterilizujte 20 minút od bodu varu.
- Poháre vyberte, otočte dnom hore na 5 minút a nechajte vychladnúť pod dekou.
Tipy
- Pridajte najemno nakrájanú cibuľu alebo pár strúčikov cesnaku.
- Pre pikantnejšiu variantu pridajte feferónku alebo horčičné semeno.
- Ak nemáte dostatočne veľkú nádobu, rozdeľte si zmes do dvoch.
- Šalát je výborný aj ako základ do lokší, alebo s troškou majonézy.
Záver
Tento kapustový šalát je ideálny ako zásoba na zimu – zdravý, chrumkavý a plný chuti. Vďaka jednoduchej príprave ho zvládne aj začiatočník. Recept je overený a výsledok je vždy skvelý. Prajeme úspešné zaváranie a dobrú chuť!
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























