Úvod Predjedlá a prílohy Najlepší kapustový šalát na zimu – Recept ako od babičky!

Najlepší kapustový šalát na zimu – Recept ako od babičky!

11

Spomínate si na tú fantastickú chuť chrumkavého kapustového šalátu, ktorý na zimu pripravovali naše babičky? Presne taký si dnes spolu pripravíme! Tento recept je overený generáciami a výsledok nikdy nesklame – sladkokyslý, plný vitamínov, dokonale chrumkavý a ideálny ako príloha k pečenému mäsu alebo rezňu. Pripravte si zásoby na celú zimu a uchovajte chuť domova v každom pohári.

Zdravý kapustový šalát plný vitamínov 

Ingrediencie

Na šalát:

  • 6 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 3 kg mrkvy

Na sladkokyslý nálev:

  • 2 litre vody
  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 ml octu (8%)
  • 6 PL soli (cca 100–120 g)
  • 10 kúskov čierneho korenia
  • 3 kúsky nového korenia
  • 3 ks bobkového listu
  • 4 ks klinčeka

Postup

1. Príprava zeleniny

  • Kapustu očistite od vrchných listov, hlávky prekrojte a nastrúhajte na tenké prúžky.
  • Mrkvu ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
  • Všetko vložte do veľkej čistej nádoby (napr. vedra alebo vaničky) a dôkladne premiešajte.

2. Nálev a marinovanie

  • V hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor, soľ a korenie.
  • Priveďte k varu a krátko povarte, aby sa cukor a soľ rozpustili.
  • Horúcim nálevom prelejte zeleninovú zmes, dobre premiešajte a premačkajte (napr. pučidlom na zemiaky), aby pustila šťavu.
  • Zakryte tanierom a zaťažte pohárom s vodou. Nechajte stáť pri izbovej teplote 10–20 hodín.

3. Plnenie a sterilizácia

  • Pripravte si sterilizované poháre (cca 720 ml) a viečka.
  • Šalát so zálievkou pevne natlačte do pohárov tak, aby bol úplne ponorený.
  • Poháre plňte asi 2 cm pod okraj, okraje otrite a uzavrite viečkami.
  • Na dno zaváracieho hrnca dajte utierku, naskladajte poháre a zalejte ich horúcou vodou do ⅔ výšky.
  • Sterilizujte 20 minút od bodu varu.
  • Poháre vyberte, otočte dnom hore na 5 minút a nechajte vychladnúť pod dekou.

Tipy

  • Pridajte najemno nakrájanú cibuľu alebo pár strúčikov cesnaku.
  • Pre pikantnejšiu variantu pridajte feferónku alebo horčičné semeno.
  • Ak nemáte dostatočne veľkú nádobu, rozdeľte si zmes do dvoch.
  • Šalát je výborný aj ako základ do lokší, alebo s troškou majonézy.

Záver

Tento kapustový šalát je ideálny ako zásoba na zimu – zdravý, chrumkavý a plný chuti. Vďaka jednoduchej príprave ho zvládne aj začiatočník. Recept je overený a výsledok je vždy skvelý. Prajeme úspešné zaváranie a dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!