Úvod dezerty Nadčasová klasika: Jablková žemľovka s tvarohom, ako ju robili naše babičky

Nadčasová klasika: Jablková žemľovka s tvarohom, ako ju robili naše babičky

2

Často označovaná ako „puding pre chudobných“, jablková žemľovka s tvarohom je tradičný dezert, na ktorý by sme nemali zabudnúť. Dajte tejto legendárnej pochúťke zaslúžený návrat!

Recept na jablkovú žemľovku s tvarohom

Ingrediencie:

  • 8 malých žemlí alebo rožkov
  • 4 vajcia
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g masla
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka muškátového orieška
  • maslo na vymastenie
  • soľ

Na jablkovú vrstvu:

  • 4 väčšie jablká
  • 1 citrón
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL kryštálového cukru

Na tvarohovú vrstvu:

  • 400 g hrudkového tvarohu
  • 3 PL kryštálového cukru
  • jedna hrsť hrozienok
  • 2 PL rumu

Postup:

1) Vo veľkej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom (1 balíčkom) a rozpusteným maslom (nie horúcim). Pridajte čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, mlieko a smotanu. Znova premiešajte.

2) Žemle nakrájajte na malé kocky a namáčajte ich do tekutej zmesi, nechajte odstáť aspoň 15 minút.

3) Medzitým si vyšľahajte tuhý sneh z bielkov, štipky soli a vanilkového cukru (1 balíčkom).

4) Nastrúhajte olúpané jablká a zmiešajte s cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Nechajte odležať a prebytočnú šťavu nechajte odkvapkať.

5) Tvaroh zmiešajte s cukrom a hrozienkami, ktoré ste predtým marinovali 10 minút v rume.

6) Polovicu namočeného cesta vložte do maslom vymastenej zapekacej misy.

7) Na vrch položte jablká a potom druhú polovicu cesta. Pečte v rúre približne 30 minút.

8) Vytiahnite a potrite povrch tvarohom a snehom, znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 20 minút do zlatista.

Prajeme vám dobrú chuť!

Záver

Jablková žemľovka s tvarohom je nesmrteľným receptom, ktorý ponúka návrat do minulosti a nezabudnuteľnú chuť, ktorú si môžete vychutnať s rodinou či priateľmi. Upečte si túto lahôdku a pridajte si ju na svoj zoznam obľúbených receptov!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!