
Často označovaná ako „puding pre chudobných“, jablková žemľovka s tvarohom je tradičný dezert, na ktorý by sme nemali zabudnúť. Dajte tejto legendárnej pochúťke zaslúžený návrat!
Recept na jablkovú žemľovku s tvarohom
Ingrediencie:
- 8 malých žemlí alebo rožkov
- 4 vajcia
- 500 ml plnotučného mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g masla
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- štipka muškátového orieška
- maslo na vymastenie
- soľ
Na jablkovú vrstvu:
- 4 väčšie jablká
- 1 citrón
- 1 ČL mletej škorice
- 3 PL kryštálového cukru
Na tvarohovú vrstvu:
- 400 g hrudkového tvarohu
- 3 PL kryštálového cukru
- jedna hrsť hrozienok
- 2 PL rumu
Postup:
1) Vo veľkej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom (1 balíčkom) a rozpusteným maslom (nie horúcim). Pridajte čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, mlieko a smotanu. Znova premiešajte.
2) Žemle nakrájajte na malé kocky a namáčajte ich do tekutej zmesi, nechajte odstáť aspoň 15 minút.
3) Medzitým si vyšľahajte tuhý sneh z bielkov, štipky soli a vanilkového cukru (1 balíčkom).
4) Nastrúhajte olúpané jablká a zmiešajte s cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Nechajte odležať a prebytočnú šťavu nechajte odkvapkať.
5) Tvaroh zmiešajte s cukrom a hrozienkami, ktoré ste predtým marinovali 10 minút v rume.
6) Polovicu namočeného cesta vložte do maslom vymastenej zapekacej misy.
7) Na vrch položte jablká a potom druhú polovicu cesta. Pečte v rúre približne 30 minút.
8) Vytiahnite a potrite povrch tvarohom a snehom, znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 20 minút do zlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!
Záver
Jablková žemľovka s tvarohom je nesmrteľným receptom, ktorý ponúka návrat do minulosti a nezabudnuteľnú chuť, ktorú si môžete vychutnať s rodinou či priateľmi. Upečte si túto lahôdku a pridajte si ju na svoj zoznam obľúbených receptov!
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























