Úvod Mäso Máte radi huby? Pripravte si Lahodnú bravčovú panenku v krémovej horčicovej omáčke...

Máte radi huby? Pripravte si Lahodnú bravčovú panenku v krémovej horčicovej omáčke s hubami!

3

Jemné mäsko, prenikavá aróma horčice a húb a chutná smotanová omáčka – to všetko ponúka tento luxusný pokrm. Príprava je rýchla a nenáročná, čo z neho robí ideálnu voľbu na každodenný obed alebo romantickú večeru.

Na prípravu potrebujete len pár kvalitných ingrediencií a za moment máte na stole gurmánsky zážitok.

Dokonalá bravčová panenka s hubami

Ingrediencie

Mäso:

  • 500–600 g bravčovej panenky
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté korenie podľa chuti

Omáčka:

  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g šampiňónov alebo iných húb
  • 2 čajové lyžičky hrubozrnnej horčice
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 100 ml bieleho vína
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté korenie podľa chuti
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu alebo nasekanej petržlenovej vňate (voliteľné)

Ostatné:

  • 1-2 polievkové lyžice rastlinného oleja na opekanie

Postup

1. Pripravíme mäso

Bravčovú panenku umyjeme, osušíme, nakrájame na silnejšie medailóniky, dochutíme soľou a okoreníme z oboch strán.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

2. Opekanie mäsa

Na panvici rozohrejte trochu oleja a medailónky opekajte z oboch strán do zlatista, každú stranu asi 2 minúty.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

Po opekaní mäso odložte na bok.

3. Základ omáčky

Vo tej istej panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Po zosklovatení pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

4. Pridanie húb

Pridajte nakrájané huby a restujte niekoľko minút, kým neuvoľnia vodu a mierne nezmäknú.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

5. Víno a dochucovanie

Podlejeme bielym vínom a krátko povaríme, aby sa alkohol odparil.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

Vmiešame horčicu, smotanu a podľa chuti tymián. Dochutíme soľou a korením.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

6. Spojenie chutí

Mäso vložíme späť do omáčky, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 8 minút, aby sa pekne prepojilo s omáčkou.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

7. Servírovanie

Podávajte so zemiakovou kašou, ryžou alebo čerstvou bagetou. Ozdobte čerstvými bylinkami podľa chuti.

Lahodná bravčová panenka v krémovej horčicovej omáčke s hubamiZdroj: Mäsové Recepty

Tipy na vylepšenie:

  • Iné huby: Namiesto šampiňónov skúste hríby či hlivy pre výraznejšiu chuť.
  • Smotana: Namiesto smotany použite crème fraîche alebo kyslú smotanu.
  • Bez vína: Víno možno nahradiť vývarom alebo citrónovou šťavou.
  • Vegetariánska verzia: Mäso nahraďte tofu alebo tempehom.
  • Príloha: Skúste servírovať aj s cestovinami alebo opečenými zemiakmi.

Dobrú chuť!

VIDEO NÁVOD:

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!