
Aj jednoduché jedlo ako sendvič sa môže stať výnimočným kulinárskym zážitkom, ak použijete správne ingrediencie a získate trošku inšpirácie. Premeniť neformálnu večeru na jedlo hodné šéfkuchára môže znieť ako náročná úloha, ale niektorým sa to podarilo s tak obyčajnými receptami, ako je jednoduchý sendvič. Jeden z kuchárov prerobil jedlo zo svojho detstva a premenil ho na rafinované jedlo s obľúbenými chuťami.
Recept na tuniakový sendvič
Na sendvič:
- 150 gramov čerstvého tuniaka
- 2 plátky čerstvej maslovej briošky
- 3 plátky cheddar syra
- 3 plátky taveného syra
- 1 plechovka tuniaka v olivovom oleji
- 1 paradajka (nie príliš zrelá)
- 1 vajce (na varenie)
- 1 veľká uhorka
- Pol červenej cibule
- 1 citrón
- 1 limetka
- Sušené oregano
- Soľ s čili práškom
- Zázvorový prášok
- Olívový olej extra panenský
- Soľ
- Korenie
- Maslo (na pečenie chleba)
Na majonézu s limetkou, citrónom a zázvorom:
- 2 vajcia (1 celé vajce a 1 žĺtok)
- 1 lyžica olivového oleja extra panenského
- Olej z tuniaka (prefiltrovaný)
- 1,5 lyžice starej horčice
- Šťava z polovice citróna
- Šťava z polovice limetky
- Soľ
- Korenie
Jedným z tajomstiev tohto jedla je domáca majonéza, ktorá je pripravená z vajca, žĺtka, olivového oleja extra panenského a oleja z tuniaka, ktorý bol predtým prefiltrovaný. K tomu sa pridajú horčica, limetková a citrónová šťava, soľ, korenie a zázvor v práškovom stave. Všetky ingrediencie sa vymixujú tyčovým mixérom pričom vznikne hladká omáčka.
Postup:
1. Na prípravu sendviča začneme krájaním paradajky na tenké plátky, ktoré dosolíme a okoreníme podľa chuti a posypeme olivovým olejom extra panenským. Potom zapečieme pri nízkej teplote asi desať minút na každej strane v rúre.
2. Keď paradajky vychladnú, nakrájame uhorku a červenú cibuľu na malé kúsky a nakrájame červeného tuniaka na kocky.
3. V miske zmiešame hotovú majonézu s predtým vyfiltrovaným tuniakom, tuniakovými kockami, dvomi a pol lyžičkami cibule a uhorky, trochu nastrúhanej kôry z limetky a citróna, sušeného oregana, chili soli a štipku zázvorového prášku. Toto je náplň na sendvič.
4. Taktiež uvaríme vajce na šesť minút a rýchlo ho ochladíme v ľadovej vode, aby zostal krémový stred. Ďalším krokom je opečenie briošiek na oleji pri nízkej teplote, položenie syra na jednu z nich a jeho roztopenie na grile. Na druhú briošku položíme pečené paradajky, tuniakovú majonézovú zmes a uvarené vajce, a sendvič prekryjeme s plátkom s roztopeným syrom.
Tipy šéfkuchára pre dokonalú prípravu
Hotová zmes v kombinácii s ventresca tuniakom, červenou cibuľou, naloženými uhorkami a koreninami dodáva jedlu kontrast textúr a chutí. Okrem toho pamätajte, že surový tuniak musí byť minimálne 24 hodín zmrazený, aby sa zabránilo infekcii anisakis.
Aj keď niektoré kroky, ako napr. príprava majonézy, sa dajú zjednodušiť, dodržanie všetkých krokov zaručuje výsledok hodný reštaurácie s tromi michelinovými hviezdami.
Pozri tiež:
- Ako spoľahlivo otestovať čerstvosť vajec: Overené rady od babičky
- Osviežujúci chia puding s čučoriedkami a jahodami – zdravý dezert, ktorý si zamilujete!
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže

























