Úvod recepty Lahodné krémové makaróny so syrom: Skvelý domáci mac and cheese

Lahodné krémové makaróny so syrom: Skvelý domáci mac and cheese

2

Hľadáte dokonalú domácu verziu slávneho „mac and cheese“? Tieto krémové zapečené makaróny so syrom sú snom každého milovníka syrových omáčok. Kombinujú maslovú, jemnú bešamelovú omáčku s množstvom rozpusteného syra a chrumkavou strúhankovou krustou.

Ideálna rodinná večera, ktorá nadchne deti aj dospelých!

Krémové zapečené makaróny so syrom:

Čo budeme potrebovať:

Na makaróny:

  • 250 g makarón (kolienka alebo podobná krátka cestovina)
  • 1 lyžica masla (cca 15 g) alebo 2 čajové lyžičky oleja

Na posýpku:

  • 2/3 šálky panko strúhanky (alebo klasickej strúhanky)
  • 2 lyžice (30 g) roztopeného masla
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Na omáčku:

  • 60 g masla (cca 4 lyžice)
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 3 šálky mlieka (plnotučné, polotučné)
  • 2 šálky strúhaného syra (napr. gouda, čedar, gruyère)
  • 1 šálka strúhanej mozzarelly alebo iného roztiahovacieho syra
  • 3/4 čajovej lyžičky soli

Korenie (voliteľné):

  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky cibuľového prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky horčicového prášku

Postup:

1. Predhrejte rúru na 180 °C.

2. Uvarte makaróny vo veľkom hrnci s osolenou vodou podľa návodu na obale minus 1 minúta. Zlejte ich a vráťte do hrnca. Pridajte lyžicu masla a premiešajte. Nechajte mierne vychladnúť, aby sa nezrazili s horúcou omáčkou.

3. Medzitým si pripravte posýpku: v miske zmiešajte panko strúhanku s roztopeným maslom a soľou. Odložte stranou.

4. Na omáčku roztopte 60 g masla vo veľkej panvici alebo hrnci na strednom ohni. Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania varte asi 1 minútu, kým zmes nezíska svetlú farbu.

5. Prilievajte asi 1 šálku mlieka a dobre premiešajte, aby vznikla hladká pasta. Potom za stáleho miešania pridajte zvyšok mlieka a miešajte, kým sa nevytvorí hladká omáčka bez hrudiek.

6. Primiešajte soľ a prípadne korenie (cesnakový, cibuľový a horčicový prášok).

7. Pokračujte vo varení a miešaní ďalších 5–8 minút, kým omáčka nezhustne a nebude krémová. Poznáte to tak, že omáčka pokryje zadnú stranu varešky.

8. Odstavte z platne a primiešajte strúhaný syr (gouda, čedar atď.) a mozzarellu. Miešajte, kým sa syr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka.

9. Omáčku nalejte na vychladnuté makaróny a dobre premiešajte, aby boli všetky cestoviny obalené.

10. Zmes preložte do vymastenej zapekacej misy (cca 23×33 cm alebo podobnej veľkosti). Povrch uhlaďte.

11. Rovnomerne posypte pripravenou maslovou strúhankovou posypkou.

12. Pečte v predhriatej rúre asi 25 minút, kým povrch nezíska zlatú farbu. Neprepečte, aby sa omáčka nevysušila.

13. Po upečení nechajte pár minút odpočinúť a potom podávajte. Môžete dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Krémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheese

Tipy na vylepšenia:

  • Použite mix syrov pre bohatšiu chuť – napríklad čedar, goudu, gruyère, ementál.
  • Do omáčky pridajte štipku muškátového orieška pre jemnú chuť.
  • Do zmesi môžete zamiešať aj uvarenú brokolicu alebo kúsky údeného mäsa pre sýtejšiu verziu.
  • Ak chcete omáčku ešte jemnejšiu, pridajte lyžicu smotany na šľahanie.
  • Na posledných 5 minút pečenia môžete povrch posypať tenkými plátkami čedaru alebo parmezánu.

Krémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheeseKrémové zapečené makarony se sýrem: Nejlepší domácí mac and cheese

 

Prajeme dobrú chuť!

VIDEO NÁVOD:

 

Záver:

Príprava týchto zapečených makarónov so syrom je jedinečným spôsobom, ako potešiť všetkých milovníkov syrových pokrmov. Použitím rôznych druhov syrov môžete prispôsobiť chuť presne podľa vašich preferencií a experimentovaním s koreninami dosiahnuť rozmanitosť chutí. Zapekanie s chrumkavou krustou je pomyselnou čerešničkou na torte, ktorú ocenia nielen deti, ale aj dospelí. Vyskúšajte tento recept a pochopíte, prečo je domáci mac and cheese tak obľúbený po celom svete.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!