
Bábovka je overená klasika, ktorá nikdy nesklame – hodí sa na nedeľné popoludnie, rodinné oslavy aj k obyčajnej šálke kávy. No tentoraz si ju pripravíme trochu netradične – s jemným vanilkovým krémom a šťavnatými jahodami ukrytými priamo vo vnútri. Spojenie nadýchaného kakaového cesta, krémovej náplne a ovocnej sviežosti vytvára výnimočný chuťový zážitok, ktorému nik neodolá.
Tento dezert nie je len chutný, ale aj vizuálne zaujímavý – po rozkrojení odhalí svoje sladké tajomstvo, ktoré prekvapí každého pri stole. Príprava je prekvapivo jednoduchá, no výsledok pôsobí ako z cukrárne. Ideálny tip, ak chcete niečím ozvláštniť tradičné pečenie a potešiť svojich blízkych niečím výnimočným.
Kakaová bábovka plnená vanilkovým krémom a jahodami
Ingrediencie:
Na cesto:
- 320 g hladkej múky
- 1,25 KL prášku do pečiva
- 1 KL jedlej sódy
- 1 KL instantnej kávy
- 4 PL kakaa
- 1/2 KL soli
- 250 g kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 3 ks vajcia
- 120 g zmäknutého masla
- 250 ml mlieka
- 1 PL vinného octu
Náplň:
- 250 g smotanového syra (philadelphia, mascarpone…)
- 30 g masla
- 1 KL vanilkového extraktu
- 1 ks vajce
- 70 g kryštálového cukru
- jahody
- práškový cukor
Postup:
1) Náplň: V mise vyšľahajte smotanový syr, pridajte zmäknuté maslo a vanilkový extrakt a znova dobre vyšľahajte. Potom pridajte vajce a dobre ho rozšľahajte. Nakoniec primiešajte cukor. Smotanový syr, maslo a vajce by mali mať izbovú teplotu.
2) Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na menšie kúsky.
3) Mlieko zmiešajte s vinným octom a nechajte asi 10 minút odpočívať.
4) Do misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, kakaový prášok, instantnú kávu a soľ. Pridajte kryštálový a vanilkový cukor a dobre premiešajte.
5) Primiešajte zmäknuté maslo a potom po jednom vajce, dobre premiešajte.
6) Nakoniec pridajte po troške mlieko a vypracujte hladké cesto.
7) Formu na pečenie vymastite maslom a rúru predhrejte na 180 °C.
8) Polovicu cesta naneste do formy na bábovku. Na cesto do stredu naneste náplň – môžete k tomu použiť cukrársky sáčok. Náplň posypte nakrájanými jahodami. Nakoniec naneste zvyšok cesta.
9) Naplnenú bábovkovú formu prikryte alobalom a pečte v predhriatej rúre asi 60 minút.
10) Či je bábovka už upečená zistíme tak, že do nej zapichneme špajdľu. Vytiahneme ju čistú – bábovka je upečená. Ak sa na špajdľu cesto nalepí – necháme ešte dopiecť.
11) Upečenú bábovku necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom. Nakrájame a môžeme podávať.
Prajem vám dobrú chuť!
Záver
Táto bábovka je dokonalým sladkým dezertom, ktorý poteší vás aj vašich blízkych. Postupujte podľa tohto jednoduchého receptu a užite si výnimočný dezert plný chutí. Kombinácia kakaového cesta, jemného vanilkového krému a šťavnatých jahôd je jednoducho neodolateľná. Prajeme príjemné chvíle pri pečení a dobrú chuť pri konzumácii!
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!























