
Tieto malé dobroty si v pohode stihnete pripraviť ešte pred začiatkom priateľského stretnutia a k pivu (alebo vínu) sa hodia úplne dokonale.
Mäsové guľôčky z rúry
Ingrediencie na 4 porcie:
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
600 g mletého hovädzieho mäsa
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandra
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
kečup, horčica a pečivo na podávanie
Pracovný postup:
Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Dáme predhriať rúru na 180 °C.
Mäso vložíme do väčšej misy a vmiešame doň rímsku rasca, mletý koriander, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Rukou premiesime, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne premiešali.
Potom navlhčenými rukami tvoríme menšie guličky a kladieme ich na papierom na pečenie vyložený plech. Pečieme v predhriatej rúre dozlatista asi 40 minút.
Podávame s kečupom, horčicou a na kocky nakrájaným pečivom.
Tip: Pred podávaním môžete guľôčky napichnúť na špáradlá alebo party napichovátka, aby sa lepšie konzumovali. Ak máte radšej ostrejšiu chuť, pridajte k mäsu okrem rímskej rasce a koriandra tiež lyžičku mletej pálivej papriky.
Bageta s tuniakovou nátierkou s jarnou cibuľkou
Ingrediencie na 4 porcie:
2-3 jarné cibuľky aj s vňaťou
250 g mäkkého tvarohu
1 lyžička dijonskej horčice
200 g tuniaka v oleji
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1/2 citróna
čerstvé bagety na podávanie
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno, časť pokrájanej zelenej časti si dáme bokom a zvyšok v miske zmiešame s mäkkým tvarohom, horčicou a zliatym tuniakovým mäsom. Ten môžeme napred trochu rozomlieť vidličkou.
Dochutíme soľou, korením a šťavou z polovice citróna.
Bagetky nakrájame na plátky, potrieme tuniakovou nátierkou a posypeme cibuľkovou vňaťou.
Tip: Namiesto dijonskej horčice môžete použiť plnotučnú, nátierka bude mať jemnejšiu chuť. Skúste tiež zameniť citrón za limetku.
Super rýchle slimáky z lístkového cesta
Ingrediencie pre 4 osoby:
2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta
100 g paradajkového pretlaku
150 g plátkového údeného eidamu
150 g ricotty
50 g kozieho syra
sušené oregano
sušená bazalka
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1-2 vajcia
Postup:
Cesto rozbalíme a necháme na papieri, do ktorého bolo zavinuté.
Jeden plát potrieme paradajkovým pretlakom, osolíme, okoreníme, posypeme sušeným oreganom a povykladáme údeným eidamom. Pevne zvinieme bez papiera ako roládu.
Druhý plát potrieme ricottou, posypeme nakrájaným kozím syrom, osolíme, okoreníme a dochutíme sušenou bazalkou. Tiež pevne zavinieme.
Rúru predhrejeme na 190 °C a vajcia rozšľaháme v hrnčeku.
Obe rolády ostrým nožom nakrájame na asi polcentimetrové kolieska a tak kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút dozlatista.
Tip: Namiesto pretlaku môžete pokojne použiť kečup, napríklad pikantný. Okrem syra skúste do slimáka pridať tiež nasekanú šunku alebo opečenú anglickú slaninu. Kto nemusí kozí syr, určite si pochutí na balkánskom syre alebo nive.
Jednohubky Capresse
Ingrediencie:
200-250 g malých guličiek mozzarelly
1 zväzok čerstvej bazalky
2 trsy cherry paradajok
extra panenský olivový olej
korenie
soľ
Postup:
Umyté listy bazalky nadrobno nasekáme, zalejeme olivovým olejom, okoreníme čiernym korením a osolíme. Takto pripravený olej rozdelíme aj s korením do malých „poldecákov“.
Umyté paradajky prepolíme, poskladáme k sebe vždy dve polovičky paradajok, medzi ktoré vložíme jednu guličku mozzarelly, zaistíme špáradlami alebo jednohubkovými ozdobnými ihlami.
Každú jednohubku vložíme do pohára s olivovým olejom a korením, takto podávame.
Tip: Pokiaľ do jednotlivých pohárov dáme 1/4 lyžičky pesta, ktoré potom zalejeme olivovým olejom, získame tak iný variant týchto jednohubiek.
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!



























