Úvod Predjedlá a prílohy Jednohubky, respektíve niečo malé a rýchle k pivu aj televízii: Na tomto...

Jednohubky, respektíve niečo malé a rýchle k pivu aj televízii: Na tomto si pochutnáte

773
jednohubky

Tieto malé dobroty si v pohode stihnete pripraviť ešte pred začiatkom priateľského stretnutia a k pivu (alebo vínu) sa hodia úplne dokonale.

Mäsové guľôčky z rúry

Masové kuličky z trouby

Ingrediencie na 4 porcie:

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

600 g mletého hovädzieho mäsa

1/2 lyžičky rímskej rasce

1/2 lyžičky mletého koriandra

soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

kečup, horčica a pečivo na podávanie

Pracovný postup:

Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Dáme predhriať rúru na 180 °C.

Mäso vložíme do väčšej misy a vmiešame doň rímsku rasca, mletý ​​koriander, soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie. Rukou premiesime, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne premiešali.

Potom navlhčenými rukami tvoríme menšie guličky a kladieme ich na papierom na pečenie vyložený plech. Pečieme v predhriatej rúre dozlatista asi 40 minút.

Podávame s kečupom, horčicou a na kocky nakrájaným pečivom.

Tip: Pred podávaním môžete guľôčky napichnúť na špáradlá alebo party napichovátka, aby sa lepšie konzumovali. Ak máte radšej ostrejšiu chuť, pridajte k mäsu okrem rímskej rasce a koriandra tiež lyžičku mletej pálivej papriky.

Bageta s tuniakovou nátierkou s jarnou cibuľkou

Tuňáková pomazánka s jarní cibulkou

Ingrediencie na 4 porcie:

2-3 jarné cibuľky aj s vňaťou

250 g mäkkého tvarohu

1 lyžička dijonskej horčice

200 g tuniaka v oleji

soľ a čerstvo mleté čierne korenie

1/2 citróna

čerstvé bagety na podávanie

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno, časť pokrájanej zelenej časti si dáme bokom a zvyšok v miske zmiešame s mäkkým tvarohom, horčicou a zliatym tuniakovým mäsom. Ten môžeme napred trochu rozomlieť vidličkou.

Dochutíme soľou, korením a šťavou z polovice citróna.

Bagetky nakrájame na plátky, potrieme tuniakovou nátierkou a posypeme cibuľkovou vňaťou.

Tip: Namiesto dijonskej horčice môžete použiť plnotučnú, nátierka bude mať jemnejšiu chuť. Skúste tiež zameniť citrón za limetku.

Super rýchle slimáky z lístkového cesta

Super rychlí šneci z listového těsta

Ingrediencie pre 4 osoby:

2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta

100 g paradajkového pretlaku

150 g plátkového údeného eidamu

150 g ricotty

50 g kozieho syra

sušené oregano

sušená bazalka

soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

1-2 vajcia

Postup:

Cesto rozbalíme a necháme na papieri, do ktorého bolo zavinuté.
Jeden plát potrieme paradajkovým pretlakom, osolíme, okoreníme, posypeme sušeným oreganom a povykladáme údeným eidamom. Pevne zvinieme bez papiera ako roládu.

Druhý plát potrieme ricottou, posypeme nakrájaným kozím syrom, osolíme, okoreníme a dochutíme sušenou bazalkou. Tiež pevne zavinieme.

Rúru predhrejeme na 190 °C a vajcia rozšľaháme v hrnčeku.
Obe rolády ostrým nožom nakrájame na asi polcentimetrové kolieska a tak kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.

Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút dozlatista.

Tip: Namiesto pretlaku môžete pokojne použiť kečup, napríklad pikantný. Okrem syra skúste do slimáka pridať tiež nasekanú šunku alebo opečenú anglickú slaninu. Kto nemusí kozí syr, určite si pochutí na balkánskom syre alebo nive.

Jednohubky Capresse

Ingrediencie:

200-250 g malých guličiek mozzarelly

1 zväzok čerstvej bazalky

2 trsy cherry paradajok

extra panenský olivový olej

korenie

soľ

Postup:

Umyté listy bazalky nadrobno nasekáme, zalejeme olivovým olejom, okoreníme čiernym korením a osolíme. Takto pripravený olej rozdelíme aj s korením do malých „poldecákov“.

Umyté paradajky prepolíme, poskladáme k sebe vždy dve polovičky paradajok, medzi ktoré vložíme jednu guličku mozzarelly, zaistíme špáradlami alebo jednohubkovými ozdobnými ihlami.

Každú jednohubku vložíme do pohára s olivovým olejom a korením, takto podávame.

Tip: Pokiaľ do jednotlivých pohárov dáme 1/4 lyžičky pesta, ktoré potom zalejeme olivovým olejom, získame tak iný variant týchto jednohubiek.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!