Postup:
Do rajnice nalejte vodu a olej, pridajte štipku soli a priveďte do varu. Prisypte múku a neustále miešajte, kým nezačne byť cesto pružné. Cesto preložte do vyššej nerezovej misy a nechajte trochu vychladnúť. Do hmoty zašľahajte ručným šľahačom jedno vajce po druhom. Použite najlepšie špirálové metly.
Plech vyložte papierom na pečenie a rúru predhrejte na 230 °C. Z cesta pomocou dvoch lyžíc namočených v studenej vode vykrajujte guličky. Tie rozprestrite na plech a vložte do rúry. Pečte 5 minút sprudka, potom stlmte na 170 °C a dopečte dozlatista. Keď veterníčky trochu vychladnú, prokrojte nožom a nechajte vychladnúť.
Pozrite tiež: Zemiakové placky 3x inak: Skúste zdravšiu verziu bez vyprážania
V mise rozmiešajte tvaroh s Lučinou, pridajte štipku soli a pažítku. Pomocou cukrárskeho vrecka naplňte spodnú polovicu veterníčka. Ozdobte sušenou šunkou alebo syrom. Na hornú polovicu naneste trochu krému a priklopte.
K takejto dobrote sa veľmi dobre hodí biele suché víno.
Dobrú chuť!