Zemiakový nákyp so zeleninou
INGREDIENCIE
900 g sladkých zemiakov (batáty)
400 g zemiakov
soľ
120 g masla + na vymastenie formy
hrsť byliniek (šalvia, rozmarín a tymián)
250 ml mlieka
mleté čierne korenie
strúhanka na posypanie
3 plátky toastového chleba
POSTUP
1. Zemiaky olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Uvaríme ich v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme a roztlačíme.
2. Väčšinu masla (100 g) rozpustíme v hrnci. Pridáme väčšinu nasekaných byliniek a krátko ich orestujeme. Potom bylinkové maslo spoločne s mliekom prilejeme k zemiakom. Dochutíme soľou a korením.
3. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Naplníme ju zemiakovou zmesou. Toastový chlieb rozdrobíme a zmiešame so zvyšnými bylinkami a 20 g masla. Pripravenou posýpkou posypeme zemiakovú zmes a pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 30 minút.