Úvod Predjedlá a prílohy Jedinečný recept na delikátne zemiaky s cibuľou a slaninou

Jedinečný recept na delikátne zemiaky s cibuľou a slaninou

4

Zemiaky s cibuľou a slaninou sú vynikajúci pokrm, ktorý poslúži ako slávnostná príloha alebo aj ako samostatné jedlo. Tento recept kombinuje zemiaky, cibuľu a slaninku, čím prináša bohatú chuť, ktorú si obľúbia všetci členovia rodiny.

Pečením v rúre získajú zemiaky zlatistú farbu a lahodnú chrumkavú kôrku.

Lahodné zemiaky s cibuľou a slaninou

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g cibule
  • 200 g slaninky
  • soľ
  • korenie podľa chuti (čierne korenie, paprika)
  • 1 lyžička nového korenia
  • 4 lyžice masti
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 2,5 dl vody
  • petržlenová vňať (na ozdobu)

Postup:

1. Príprava zemiakov a zeleniny:
Zemiaky dôkladne očistíme a nakrájame na krúžky s hrúbkou asi 0,5 cm. Cibuľu i slaninku nakrájame na malé kúsky.

2. Restovanie cibule a slaniny:
Na panvici rozohrejeme slnečnicový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatista. Následne pridáme slaninku a restujeme, kým nie je pekne orestovaná a zlatistá.

3. Pridanie zemiakov:
K orestovanej cibuli a slanine pridáme nakrájané zemiaky. Dobre premiešame a pridáme masť, soľ, čierne korenie, papriku a lyžičku nového korenia. Prilejeme vodu a zmes necháme krátko variť, pričom pravidelne miešame.

4. Pečenie v rúre:
Panvicu (ak je vhodná do rúry) alebo zmes preložíme do zapekacej nádoby a prikryjeme alobalom. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme, kým zemiaky nezmäknú. Potom odkryjeme alobal a teplotu zvýšime na 250 °C. Pečieme ešte približne 15 minút, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu.

5. Podávanie:
Hotové zemiaky ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávame.


Tipy

  • Korenie: Môžete pridať svoje obľúbené korenie, napríklad tymián alebo rozmarín, ktoré zemiakom dodajú zaujímavejšiu chuť.
  • Masť: Ak nemáte masť alebo ju nechcete použiť, môžete ju nahradiť olivovým olejom, ale masť dodá zemiakom charakteristickú chuť.
  • Príloha: Tento pokrm je skvelý ako príloha k pečenému mäsu, ale môžete ho podávať aj samostatne s kyslými uhorkami alebo šalátom.

Záver

Tieto zemiaky sú neskutočne chutné jedlo, ktoré vás prekvapí svojou jednoduchosťou a bohatou chuťou. Kombinácia zemiakov, slaninky a cibule pečených do zlatista je jednoducho neodolateľná. Tento recept presiahne očakávania mnohých hlavných chodov a stane sa obľúbenou pochúťkou vašej rodiny. Skúste ho a presvedčte sa sami!

Dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!