Úvod dezerty Jablkový koláč s pudingom: Rýchly dezert, ktorý si zamilujete hneď po prvom...

Jablkový koláč s pudingom: Rýchly dezert, ktorý si zamilujete hneď po prvom súste

3

Keď prichádza jeseň a sady sú plné dozrievajúcich jabĺk, kuchyňa sa mení v kráľovstvo vône jabĺk vo všetkých ich podobách. Od jednoduchého jablkového kompótu po chutné palacinky, ryžu s jablkami, jablkové koláče a jablkové torty.

Existuje veľa variácií jablkových koláčov. Môžu byť z krehkého cesta s množstvom jabĺk, alebo z pyré z veľkých kusov ovocia. Bývajú aj vrstvené a tenké. Tie majú šancu osláviť sa slanou chuťou alebo byť bez škorice a klinčekov, no stále ponúknu potešenie z chutí namočených hrozienok. Každý z týchto typov je prísľub na dobrý dezert, spomienka na detstvo a typicky slovenskú chuť, ktorú v zahraničí neobjavíte.

Ktoré jablká sú najvhodnejšie na jablkový koláč?

Na úspech jablkového koláča je nutné vybrať správny druh jabĺk. Nie všetky sa pri pečení dobre rozpadajú. Niektoré, ako typ champagne, zostanú lepkavé a kyslé, čo znehodnotí chuť koláča. Na jablkový koláč sú najlepšie tie, ktoré nie sú príliš šťavnaté, kyslé a ich dužina nezčernie.

Pri nákupe jabĺk na jablkový koláč je dôležité dôkladne skontrolovať, či nie sú poškodené. Aj mierne poškodené alebo nahnité jablká nie sú vhodné na jablkový koláč, nielen kvôli zmenenej chuti, ale aj kvôli škodlivým účinkom na zdravie. Hnedé škvrny na šupke jabĺk naznačujú prítomnosť karcinogénneho patulínu, ktorý preniká do dužiny.

Jablkový pudingový koláč je skutočným hitom jesene

Ingrediencie

  • 6 veľkých tvarohov
  • 1 šálka cukru
  • 2 vajcia
  • pol šálky mlieka (ak je cesto príliš husté, môžete pridať viac)
  • pol hrnčeka rozohriateho masla
  • 2 šálky pšeničnej múky
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 2 lyžičky droždia
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

1. Ošúpte a nakrájajte jablká na väčšie kocky.

2. Vložte jablká do misy, posypte ich cukrom a pridajte škoricu, muškátový oriešok a vanilku. Dobre premiešajte.

3. Rúru predhrejte na 180 °C.

4. Pekáč vymastite maslom a posypte strúhankou.

5. Jablkovú zmes preložte do pekáča a dajte ju predpiecť na približne 10 minút.

6. Medzitým pripravte cesto: Do veľkej misy dajte:

  • múku
  • prášok do pečiva
  • pudingový prášok (napr. vanilkový)
  • roztopené maslo
  • vajcia
  •  mlieko.

Všetko dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka.

7. Nalejte cesto na predpečené jablká a jemne premiešajte, aby ich rovnomerne pokrylo.

8. Koláč pečte v rúre pri 180 °C približne 40–45 minút, kým nebude povrch zlatistý a vnútri vláčny.

9. Podávajte teplý alebo studený, prípadne s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.

Čo pridať k jablkám do pudingu?

Ak chcete dodatočne vylepšiť ich chuť, môžete ich obohatiť o hrozienka, datle, orechy a brusnice. Môžete pridať aj mandľové alebo rumové maslo. Zaujímavou možnosťou je aj kombinovať jablká s hruškami, ktoré zmierňujú chuť jabĺk a dodajú celému koláču ešte lepšiu štruktúru. Ako bude tento jablkový koláč chutiť, závisí len od vás!

Záver

Jablkový koláč s pudingom je nielenže ľahko pripraviť, ale je aj výborným spôsobom, ako sa venovať sezónnym surovinám a uchvátiť svojich blízkych. S rozličnými variáciami si môžete vytvoriť svoju vlastnú verziu tohto obľúbeného dezertu. Nezabudnite si vždy vybrať najlepšie jablká, aby bol výsledok neodolateľný. Prajeme vám dobrú chuť a skvelé chvíle s týmto lahodným koláčom!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!