
Krásne počasie je tu a s ním prichádzajú aj príjemnosti, ako sú výlety, radovánky pri vode a predovšetkým pohodový čas strávený pri grile. Ak chcete ušetriť čas aj peniaze a zaujať svojich hostí, máme pre vás tip. Čo tak poctivý domáci burger? Prinášame senzačný recept!
Cesta hamburgeru, tak ako ho poznáme dnes, bola dlhá a ďaleká. Viedla cez oceány, trvala pár storočí a započala pod sedlami mongolských bojovníkov, ako takzvaný tatársky steak, kedy bojovníci vozili pod sedlami svojich koní naškrabané mäso.
Po dobytí Moskvy Rusi prevzali tento spôsob stravovania. O niekoľko storočí neskôr, kedy sa rozmohol obchod po mori a hamburský prístav obchodoval s ruskými mestami, sa tatársky steak dostal jednou z lodí práve do Hamburgu, kde sa “Hamburg steak” stal obľúbeným medzi námorníkmi. Jednalo sa o mleté hovädzie mäso so soľou, strúhankou a cibuľou.
Časom v tejto podobe zakotvil v New Yorku, kde sa spočiatku podával ako sendvič medzi toastovým chlebom. Postupom času sa vynašla mäkká žemľa, ktorá mäso krásne dopĺňala a dobre sa držala v ruke. Pridávali sa rôzne doplnky ako nakladaná uhorka, cibuľa, paradajka, majonéza, horčica či kečup, až vznikol nám dobre známy “hambáč”.
V súčasnej dobe nás pohltila takzvaná “burgermánia” a ľudia podľahli skvelej chuti tohto jedla. Hoci si ešte mnoho ľudí spája burger s nekvalitou a zapáchajúcim fastfoodom, opak je pravdou. Konečne sa k nám dostali aj burgery z kvalitných surovín, ktoré vás prekvapia skvelou chuťou. Môžete si ich dať v mnohých vyhlásených reštauráciách alebo si ich urobiť doma podľa svojho. Na výber máte zo stoviek receptov. Stále väčším hitom sú aj vegetariánske burgery, ktoré sa dajú vyrobiť z mnohých surovín a možno vás milo prekvapia. Burgery, či už sú v akejkoľvek podobe, nesmú chýbať na žiadnej správnej grilovačke!
Hovädzí hamburger so slaninou a čedarom
Ingrediencie
mleté hovädzie mäso 400 g
žemľa
paradajka 80 g
uhorka 80g
cibuľa 100 g
majonéza 40 g
plnotučná horčica 40 g
kečup 60 g
šalát 60 g
čedar 2x plátok
slanina 6x plátok
rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie