Úvod mucniky-a-dezerty Fantastický kysnutý koláč plnený šťavnatým hroznom: Recept, ktorý si zamilujete už po...

Fantastický kysnutý koláč plnený šťavnatým hroznom: Recept, ktorý si zamilujete už po prvom súste!

3

Ak máte radi jemné kysnuté koláče, ktoré spájajú tradičnú chuť s ovocnou sviežosťou, tento recept vás určite očarí! Preložený kysnutý koláč s hroznom je nielen vizuálne lákavý, ale aj výnimočne chutný – s jemným cestom, šťavnatými bobuľami hrozna a sladkou chrumkavou kôrkou.

Vďaka jednoduchému postupu ho zvládne pripraviť aj začiatočník. A ak máte po ruke sezónne hrozno, neváhajte – tento koláč je ako stvorený na víkendové popoludnie či návštevu. Bonusom je, že potrebujete len zopár základných surovín, ktoré už pravdepodobne máte doma.

Recept na preložený kysnutý koláč s hroznom

Potrebuješ na prípravu:

  • 1 dl plnotučného mlieka
  • 1 dl vody
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 1 ks vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 dl rastlinného oleja
  • štipka soli
  • 2 zväzky tmavého hrozna
  • 2 lyžice trstinového cukru

Postup:

  1. Do veľkej misy nalejte vlažnú vodu a mlieko. Pridajte droždie a dobre premiešajte. Potom postupne pridávajte asi polovicu múky a cukor po lyžiciach. Každý raz dobre premiešajte. Pridajte celé vajce a opäť po lyžiciach pridávajte múku a cukor. Na záver do cesta vmiešajte olej a soľ. Misu prikryte utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať na teplom mieste.
  2. Vypracované cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu a rukami ho jemne prepracujte. Cesto rozdeľte na dve polovice a každú rozvaľkajte do tvaru kruhu, trochu väčšieho než je forma na koláč.
  3. Prvý kruh cesta vložte do maslom vymastenej formy na koláč. Posypte ho tmavým hroznom a cukrom. Na vrch položte druhý plátok cesta a taktiež ho posypte hroznom. Koláč pečte pri 180 °C asi 40 minút.
  4. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

Záver

Preložený kysnutý koláč s hroznom je skutočnou poctou tradičnému domácemu pečeniu – jednoduchý, no pritom nápaditý, voňavý a plný chuti. Vďaka šťavnatému hroznu a jemnému cestu si vás získa už pri prvom súste a zaručene bude ozdobou každej rodinnej oslavy, sviatku či nedeľnej kávy.

Nezabudnite ho po vychladnutí posypať práškovým cukrom, ktorý zvýrazní jeho vzhľad aj chuť. A ak máte chuť na ďalšie inšpirácie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!