
Ak máte radi jemné kysnuté koláče, ktoré spájajú tradičnú chuť s ovocnou sviežosťou, tento recept vás určite očarí! Preložený kysnutý koláč s hroznom je nielen vizuálne lákavý, ale aj výnimočne chutný – s jemným cestom, šťavnatými bobuľami hrozna a sladkou chrumkavou kôrkou.
Vďaka jednoduchému postupu ho zvládne pripraviť aj začiatočník. A ak máte po ruke sezónne hrozno, neváhajte – tento koláč je ako stvorený na víkendové popoludnie či návštevu. Bonusom je, že potrebujete len zopár základných surovín, ktoré už pravdepodobne máte doma.
Recept na preložený kysnutý koláč s hroznom
Potrebuješ na prípravu:
- 1 dl plnotučného mlieka
- 1 dl vody
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- 1 ks vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1/2 dl rastlinného oleja
- štipka soli
- 2 zväzky tmavého hrozna
- 2 lyžice trstinového cukru
Postup:
- Do veľkej misy nalejte vlažnú vodu a mlieko. Pridajte droždie a dobre premiešajte. Potom postupne pridávajte asi polovicu múky a cukor po lyžiciach. Každý raz dobre premiešajte. Pridajte celé vajce a opäť po lyžiciach pridávajte múku a cukor. Na záver do cesta vmiešajte olej a soľ. Misu prikryte utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať na teplom mieste.
- Vypracované cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu a rukami ho jemne prepracujte. Cesto rozdeľte na dve polovice a každú rozvaľkajte do tvaru kruhu, trochu väčšieho než je forma na koláč.
- Prvý kruh cesta vložte do maslom vymastenej formy na koláč. Posypte ho tmavým hroznom a cukrom. Na vrch položte druhý plátok cesta a taktiež ho posypte hroznom. Koláč pečte pri 180 °C asi 40 minút.
- Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!
Záver
Preložený kysnutý koláč s hroznom je skutočnou poctou tradičnému domácemu pečeniu – jednoduchý, no pritom nápaditý, voňavý a plný chuti. Vďaka šťavnatému hroznu a jemnému cestu si vás získa už pri prvom súste a zaručene bude ozdobou každej rodinnej oslavy, sviatku či nedeľnej kávy.
Nezabudnite ho po vychladnutí posypať práškovým cukrom, ktorý zvýrazní jeho vzhľad aj chuť. A ak máte chuť na ďalšie inšpirácie.
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























