
Tradičná majonéza vie byť chutná, no často obsahuje veľké množstvo oleja a zbytočných kalórií. Preto sme tentoraz pripravili ľahšiu verziu, ktorá je nielen zdravšia, ale aj chuťovo veľmi príjemná. Základ tvorí uvarené vajce, voda a trochu horčice – výsledok je prekvapivo krémový. A ak vám niečo zostane, môžete ju ľahko premeniť na skvelú tuniakovú nátierku!
Domáca fit majonéza
Ingrediencie:
- 4 vajcia (nátvrdo uvarené)
- 70 ml vody (podľa konzistencie)
- Sôl, mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1–2 lyžice horčice (použite plnotučnú, ak preferujete výraznejšiu chuť)
Postup:
1. Príprava vajec: Vajíčka najprv uvarte natvrdo, čo trvá približne 10 minút od začiatku varu. Odstavte z varu a ošupte ich.
2. Mixovanie: Vložte uvarené vajcia do mixéra alebo kuchynského robota. Pridajte vodu, horčicu, soľ a trochu korenia. Všetko rozmixujte do hladka a ak je to potrebné, pridajte viac vody na dosiahnutie krémovej konzistencie.
3. Servírovanie:
Domáca fit majonéza je skvelá s grilovanou zeleninou, mäsom alebo ako nátierka do sendvičov.
Tip na využitie – tuniaková pomazánka:
Ak vám niečo zostane, zmiešajte majonézu s konzervou tuniaka a jemne nakrájanou cibuľou. Dobre premiešajte alebo rozmixujte na jemnú pomazánku.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Tipy:
- Krémovejšia konzistencia: Ak pridáte do mixéra 1–2 lyžice gréckeho jogurtu naviac, zjemníte textúru a prinesiete osviežujúci nádych.
- Citrónová šťava: Pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy osvieži a zvýrazní chuť majonézy.
- Bylinky: Skombinujte s čerstvými bylinkami ako koriander alebo pažitka pre nový rozmer chuti.
- Cesnak: Pridajte strúčik cesnaku pre odvážnejšiu chuť.
VIDEO NÁVOD:
Prajeme príjemné varenie!
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























