Úvod jablecne-kolace Delikátny plnený koláč: Najväčšia lahôdka z jabĺk a tvarohu

Delikátny plnený koláč: Najväčšia lahôdka z jabĺk a tvarohu

6

Tento lahodný plnený koláč s jablkami a tvarohom sa stane hitom každého stola. Vďaka svojej bohatej chuti a jemnému cesta je ideálnou voľbou pre akúkoľvek slávnostnú príležitosť, vrátane Veľkej noci. Recept je jednoduchý na prípravu, ale výsledok vás nadchne.

Plnený koláč s jablkami a tvarohom

Čo budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 stredné vajcia
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g masla alebo margarínu
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Na plnenie:

  • 4 väčšie alebo 6 menších jabĺk
  • 1 lyžica mletej škorice
  • vanilín podľa chuti
  • 500 g tvarohu
  • 100 g kyslej smotany
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vajce
  • štipka vanilky
  • 1-2 lyžice škrobu alebo múky (podľa potreby)

Ako budeme postupovať:

1. Príprava cesta:
Vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Pridajte vajcia, soľ a prášok do pečiva. Postupne primiešajte múku a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte odležať do chladničky na 40 minút.

2. Príprava náplne:
Jabĺčka ošúpte a nastrúhajte. Ochutnajte škoricou a vanilínom. Tvaroh zmiešajte s kyslou smotanou, cukrom a vajcom. Podľa potreby môžete pridať trochu škrobu alebo múky, aby náplň nebola príliš tekutá.

4. Vrstvenie cesta a náplne:
Cesto rozdeľte na dve polovice. Na pomúčenom povrchu jednu polovicu cesta rozvaľkajte a preložte na plech vyložený pečiacim papierom. Lyžicou striedavo dávajte kôpky jablkovej a tvarohovej náplne na cesto.

5. Dokončenie:
Rozvaľkajte druhú polovicu cesta a opatrne ju preložte na náplň. Okraje cesta upravte tak, aby neprečnievali z plechu. Povrch cesta popichnite vidličkou a potrite rozšľahaným vajcom.

6. Pečenie:
Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 40 minút, kým povrch nezíská zlatistú farbu.

VIDEO RECEPT


Tipy

  • Smotana: Namiesto kyslej smotany môžete použiť aj sladkú smotanu, čo koláču dodá jemnejšiu chuť.
  • Variácie: Do tvarohovej náplne môžete pridať aj hrozienka alebo citrónovú kôru pre osvieženie chuti.
  • Podávanie: Koláč chutí skvelo ako teplý, tak aj studený. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.

Záver

Tento plnený koláč s jablkami a tvarohom je ideálnou voľbou pre rodinné oslavy aj sviatočné príležitosti. Jeho jemná chuť a vláčna štruktúra z neho robia neodolateľný dezert, ktorý si všetci zamilujú. Pripravte ho podľa tohto receptu a vychutnajte si každý kúsok.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!