
Tento lahodný plnený koláč s jablkami a tvarohom sa stane hitom každého stola. Vďaka svojej bohatej chuti a jemnému cesta je ideálnou voľbou pre akúkoľvek slávnostnú príležitosť, vrátane Veľkej noci. Recept je jednoduchý na prípravu, ale výsledok vás nadchne.
Plnený koláč s jablkami a tvarohom
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 2 stredné vajcia
- 200 g krupicového cukru
- 250 g masla alebo margarínu
- 10 g prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Na plnenie:
- 4 väčšie alebo 6 menších jabĺk
- 1 lyžica mletej škorice
- vanilín podľa chuti
- 500 g tvarohu
- 100 g kyslej smotany
- 80 g krupicového cukru
- 1 vajce
- štipka vanilky
- 1-2 lyžice škrobu alebo múky (podľa potreby)
Ako budeme postupovať:
1. Príprava cesta:
Vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Pridajte vajcia, soľ a prášok do pečiva. Postupne primiešajte múku a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte odležať do chladničky na 40 minút.
2. Príprava náplne:
Jabĺčka ošúpte a nastrúhajte. Ochutnajte škoricou a vanilínom. Tvaroh zmiešajte s kyslou smotanou, cukrom a vajcom. Podľa potreby môžete pridať trochu škrobu alebo múky, aby náplň nebola príliš tekutá.
4. Vrstvenie cesta a náplne:
Cesto rozdeľte na dve polovice. Na pomúčenom povrchu jednu polovicu cesta rozvaľkajte a preložte na plech vyložený pečiacim papierom. Lyžicou striedavo dávajte kôpky jablkovej a tvarohovej náplne na cesto.
5. Dokončenie:
Rozvaľkajte druhú polovicu cesta a opatrne ju preložte na náplň. Okraje cesta upravte tak, aby neprečnievali z plechu. Povrch cesta popichnite vidličkou a potrite rozšľahaným vajcom.
6. Pečenie:
Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 40 minút, kým povrch nezíská zlatistú farbu.
VIDEO RECEPT
Tipy
- Smotana: Namiesto kyslej smotany môžete použiť aj sladkú smotanu, čo koláču dodá jemnejšiu chuť.
- Variácie: Do tvarohovej náplne môžete pridať aj hrozienka alebo citrónovú kôru pre osvieženie chuti.
- Podávanie: Koláč chutí skvelo ako teplý, tak aj studený. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.
Záver
Tento plnený koláč s jablkami a tvarohom je ideálnou voľbou pre rodinné oslavy aj sviatočné príležitosti. Jeho jemná chuť a vláčna štruktúra z neho robia neodolateľný dezert, ktorý si všetci zamilujú. Pripravte ho podľa tohto receptu a vychutnajte si každý kúsok.
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!























