
Ak ste doma v kuchyni, pravdepodobne stále hľadáte inšpiráciu, čo nové uvariť alebo upiecť pre svoju rodinu. Ak pre vás náročnejšie alebo zložitejšie recepty nie sú prekážkou, vyskúšajte tento banánový koláč s tvarohovou plnkou a karamelovou polevou.
Ide o veľmi efektný a jemný koláč, ktorý kombinuje sladkú chuť banánov, karamelu a šťavnatej tvarohovej vrstvy.
Banánový koláč so smotanovou plnkou a karamelovou polevou
Ingrediencie:
Základ:
- 120 g ovsených vločiek
- ½ šálky orechov
- ¼ šálky masla
Banánová vrstva:
- 3 zrelé banány
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka cukru
- 2 šálky smotany
- ¼ hrnčeka múky
Tvarohová vrstva:
- 500 g tvarohu
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička rumového extraktu
Karamelová poleva:
- 4 lyžice múky
- ¼ šálky vody
- 1 šálka cukru
- 1 balenie smotany na šľahanie
Postup:
1. Pripravte si okrúhlu formu na pečenie. Dno vyložte papierom a boky vymastite maslom. Vonkajšiu stranu formy obaľte fóliou – pevne ju pritisnite, pretože koláč sa bude piecť vo vodnom kúpeli. Voda sa nesmie dostať do vnútra formy.
2. Základ: sušienky rozdrvíme najemno, pridáme mleté orechy a roztopené maslo. Túto zmes premiešajte a navrstvite na dno formy. Pripravený základ vložte do vyššieho plechu, do ktorého ste naliali vodu (tak, aby bola pokrytá 1/3 okrúhlej formy). Pečte 10-12 minút pri 180 stupňoch.
3. Banánová vrstva: v hrnci rozpustíme maslo a cukor, pridáme vanilku, rum a nakoniec nakrájané banány. Jemne premiešajte a navrstvite na upečený základ (základ musí byť vychladnutý).
4. Smotanová náplň: smotanový syr vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme maslo a vajcia. Vajcia pridávajte jedno po druhom a po každom dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vanilkový a rumový extrakt. Dobre premiešajte a navrstvite na banány. Vložte do vodného kúpeľa a pečte. Prvých 30 minút pečte pri 180 stupňoch, potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte ďalších 30-40 minút. Upečený koláč vyberte z vodného kúpeľa a nechajte vychladnúť (trvá to asi 2 hodiny).
5. Do vody pridajte citrónovú šťavu a cukor. Varte bez miešania, a keď zmes začne pomaly meniť farbu, začnite miešať. Keď je zmes jantárovo sfarbená, odstavte ju z ohňa a opatrne pridajte smotanu (náhle začne bublať). Premiešajte a dajte späť na oheň. Pokračujte vo varení (obsah sa zmenší takmer o 1/3) asi 5 minút. Potom nechajte vychladnúť. Na vychladnutý tvarohový koláč navrstvíme pripravenú karamelovú polevu a necháme vychladnúť.
Prajeme dobrú chuť!
Záver
Tento banánový koláč so smotanovou plnkou a karamelovou polevou je dezert, ktorý v sebe spája všetko – jemnosť, vláčnosť aj neodolateľnú sladkosť. Kombinácia banánov, krémovej náplne a voňavého karamelu vytvára dezert hodný nielen rodinného víkendu, ale aj slávnostného stola.
Aj keď príprava vyžaduje trochu viac krokov, výsledok rozhodne stojí za to. Ak hľadáte koláč, ktorý poteší malých aj veľkých a zanechá nezabudnuteľný dojem, tento recept sa stane vašou jesennou a zimnou klasikou.
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























