V mikrovlnnej rúre môžete pripraviť chutnú ryžu, ktorá sa nepripáli. Stačí, keď do nádoby nasypete najemno nakrájanú malú cibuľu, ryžu, pridáte kúsok masla a zalejete vodou, ktorá siaha približne 2cm nad ryžou. Na plnom výkone nastavíte čas 20 minút.
Ak chcete naozaj bielu ryžu, vybieľte ju šťavou z citróna. Ryža stratí sivastý nádych a bude biela.
Ryža bude chutnejšia, keď najprv na masti zosklovatíme cibuľu, potom pridáte ryžu, vodu, (približne 2cm nad ryžu), soľ, klinčeky a potom všetko spoločne uvaríte.
Odparila sa voda skôr a ryža ešte nie je hotová? Nevadí, urobte do ryže niekoľko dierok a vlejte trochu horúcej vody. Ryža zmäkne, ale nesmiete ju zamiešať!
Ryžu jednoducho ohrejete tak, že ju položíte na sitko a dáte na hrniec, v ktorom varíte vodu.
Na mliečnu ryžovú kašu povarte najprv ryžu asi 4 minúty v neosolenej vode, aby sa nezlepila. Potom ju ešte len sceďte a dovarte v mlieku.
Ryža sa nerozvarí, keď prilejete do vriacej vody trochu studeného mlieka.
Ryža sa nebude lepiť, keď do ešte horúcej ryže pridáte trochu oleja alebo lyžičku masla.
Ak sa vám ryža pripálili, rýchlo odoberte nepripálenú časť do novej nádoby a povrch na niekoľko minút prikryte krajcami chleba. Tie absorbujú nepríjemný zápach.
Uvarenú ryžu môžete pokojne zmraziť. Vo vhodnom obale vydrží až tri mesiace v mrazničke. Pred podávaním ju ohrejte v sitku nad parou. Vynikajúca chuť sa nezmení.