Pesto…tipy, triky či druhy

1267

Pesto. Talianská omáčka, vďaka ktorej sa stane každé jedlo výnimočným a chutným, s príchuťou stredozemného mora a nezabudnuteľnou arómou.

[reklama]

basil isolated

BAZALKOVÉ PESTO

Je to recept starý 200 rokov, pripravuje sa vymiešaním bazalky, píniových orieškov a olivového oleja, samozrejme nesmie chýbať tvrdý syr. Ak  chcete  pripraviť  skutočne kvalitnú Pesto omáčku podľa starej receptúry a talianskej tradície, musíte pesto miešať  ručne v mažiariku z mramoru. Mimochodom Pestare znamená šliapať, trieť, tlačiť. Ak ste však v zhone, tak porušíte technologický postup použitím mixéru. Už to nebude ono, ale pripúšťa sa.

Klasika  a  improvizácie..

Najslávnejším  je :

pesto-alla-genovese

Pesto alla Genovese – (janovske pesto)

Je vyrobené z bazalky, pestovanej v okolí Janova, pridané sú píniové oriešky, soľ a ligúrsky olivový panenský olej. Ďalej neodmysliteľnou súčasťou je tvrdý ovčí syr.

 

pesto-alla-siciliana-640x480

Pesto alla Siciliana

Je bez orieškov, no miesto nich sa pridávajú paradajky.

 

pesto-alla-trapanese

Pesto alla Trapanese

Je typické sušenými paradajkami a mandľami, ale tentokrát bez syra. Do pesta sa dajú použiť rôzne oriešky, vlašské, lieskové, arašidy. Môžete použiť rukolu, špenát, kôpor alebo aj mätu. Nebojte sa experimentovať. Najdôležitejšou surovinou, ktorá sa nemení, je kvalitný olivový olej. Musí byť extra panenský.

S čím pesto kombinovať?

Pesto ladí perfektne s talianskymi cestovinami, raviolami. Magicky premieňa celkom bežný pokrm na pokrm lahodný. Hodí sa aj s ryžou a miešanou zeleninou a to surovou, ale aj grilovanou či dusenou.[dalsia_strana]