
Vyhadzovanie potravín je rovnako zbytočné, ako plytvanie peniazmi. Naučte sa s nami spracovávať celé kurča tak, ako to vedeli naše babičky. Pokiaľ ho totiž kúpite celé, a nie naporcované, kilogram mäsa vyjde až na polovicu ceny.
1. Základom je ostrý nôž
Na spracovanie kurčaťa použite ostrý nôž alebo špeciálne nožnice na mäso. Nožom pozdĺž svalu oddeľte stehná. Čepeľou nájdite bedrový kĺb a zatlačte medzi kosti. Stehná potom už odrežete bez použitia sily.
2. Ako na porcovanie krídel?
Podobne oddeľte krídla. Ak ich chcete piecť, je dobré odkrojiť im špičky, ktoré sa ľahko pripália. Krídla môžete upiecť samostatne alebo ich pridať do polievky či vykostiť.
3. Koža: Nechať alebo odstrániť?
Trup uprostred narežte, aby ste prsné svaly oddelili od seba. Kožu neskladajte, napríklad prírodný plátok je oveľa chutnejší s ňou.
4. Čo s hrudnou kosťou?
Ak mäso z pŕs bude potrebné krájať, oddeľte zospodu aj hrudnú kosť. Na pečenie je ale lepšie ju nechať, mäso bude šťavnatejšie.
5. Zbytky použite na prípravu polievky
Z odrezkov a skeletu pripravíte skvelú polievku. Všetky kúsky mäsa a kostí dajte do veľkého hrnca, pridajte koreňovú zeleninu a korenie. Zalejte vodou a akonáhle sa voda začne variť, stiahnite na najnižší plameň. Po 2 hodinách preceďte a vývar použite do polievky.