15 skvelých receptov, vďaka ktorým už budete vedieť čo navariť na nedeľu

45258

[irp posts=”20294″ name=”Najlepší recept na bravčovú panenku, ktorý proste musíte vyskúšať: Toto si zamiluje celá rodina!”]

3.  Španielský vtáčik

Budeme potrebovať: 2 plátky hovädzie mäso zadné, 70 g anglická slanina, 50 g údené mäso, 2 ks kyslá uhorka, 2 PL hladká múka, 1 PL horčica, 1 PL, maslo, 1 ks uvarené vajce natvrdo, 1 ks cibuľa, korenie, soľ, olej.

Postup:

Plátky mäsa vložíme medzi potravinovú fóliu a poriadne rozklepeme od stredu ku krajom. Osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a rozložíme plátky slaniny. Na okraj mäsa z užšej strany kladieme štvrťky vajca, uhorku a údeninu. Ďalšie okraje mäsa zahneme mierne dovnútra a stočíme do závitkov. Závitky stiahneme niťou a zvrchu ešte osolíme. Na rozpálenom oleji speníme cibuľu, pridáme vtáčiky a zo všetkých strán ich zprudka opečieme. Podlejeme vodou alebo vývarom asi do polovice výšky mäsa, priklopíme a dusíme 1 až 1,5 hodiny do mäkka. Počas dusenia občas vtáčiky otočíme, prípadne podlejeme. Mäkké závitky vyberieme, šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody a približne 10 minút povaríme. Na koniec zjemníme maslom. Servírujeme s knedlíkom alebo ryžou.

[reklama]

4. Kura na masle s klasickou zemiakovou kašou

Budeme potrebovať: 2 ks chladené kuracie štvrťky, 100 g masla, korenie na kura, voda na podlievanie. Na prílohu budeme potrebovať: 700 g zemiaky, 2 lyžičky soľ, 100 ml smotana 12%, 200 ml mlieka, 50 g masla.

Postup:

Kura okoreníme a vložíme do pekáča, pridáme polovicu uvedeného množstva masla, podlejeme trochou vody a priklopené dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 st. Pečieme cca 50 minút a potom poklop zoberieme a necháme dopiecť do zlata. Pridáme zvyšok masla a rúru vypneme. Počas pečenia dolievame vodu podľa potreby a kura polievame výpekom. Vody nedávajte príliš veľa, veď predsa chceme maslový a nie vodový výpek. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Pridáme maslo a klasicky ich pretlačíme na zemiakovú kašu. Po častiach pridávame horúcu smotanu s mliekom a ručným mixérom vyšľaháme dohladka. Mlieko a smotanu pridávame pomaly, podľa toho ako hustú kašu máte radi. Dobrú chuť!

[dalsia_strana]