Vitamínová bomba v podobe šalátu s granátovým jabĺčkom

217

Jarná únava si žiada nejakú vitamínovú bombu a radšej, ako do seba pchať umelo vyrobené multivitamínové preparáty, čo takto si radšej kúpiť trochu zeleniny a ovocia, a namiešať si niečo svieže a chutné? Príroda má totiž na sklade veľa preparátov s vitamínmi a minerálmi, ktoré sú namiešané tak, aby dokonale poslúžili a navyše majú veľmi atraktívne balenie – čo napríklad také granátové jabĺčko s korunkou a drahokamami vnútri?

Granátové jablko obsahuje vo veľkej miere antioxidanty, tj. vitamíny A, C, E, spolu s vitamínmi radu B a minerály, ako je zinok, horčík, železo a vápnik. Vysoký obsah vitamínov podporuje imunitný systém a pomáha zbavovať telo škodlivín, harmonizuje trávenie, podporuje správnu funkciu obličiek, urýchľuje liečbu zápalov a pomáha im predchádzať, znižuje hladinu nežiaduceho cholesterolu a podporuje činnosť nervovej sústavy. To už je dostatok argumentov, prečo toto ovocie vyskúšať.

Samozrejme, aby vydalo svoje poklady, musíte máličko zapracovať, najlepšie rukami, a vyslobodiť kúzelné rubíny z dužiny, ale verte, že za tú námahu budete odmenení sviežim a šťavnatým sústom, plným zdravia. Počas manipulácie s ovocím a pri dolovaní zrniečok odporúčame dodržať určitú bezpečnosť práce, pretože šťavy má granátové jablko naozaj veľa a pri oberaní semienok by to mohlo vo vašej kuchyni vyzerať ako pri vraždení neviniatok. 🙂

Šalát s granátovým jablkom je ideálna príloha napríklad k mäsu, ale môžete ho jesť aj samotný ako desiatu či ako ľahkú jarnú diétku. Šalát je to úplne jednoduchý a granátové jablko tu necháme hrať prím. Preto nebudeme kombinovať príliš veľa surovín, aby sme nedopadli ako mačička s psíkom, keď varili tortu. Tentokrát k šalátu nebudeme potrebovať ani žiadnu zálievku, ako už bolo povedané vyššie – samotné granátové jablko je plné šťavy a túto šťavu by bolo škoda nevyužiť, takže je ideálna na poliatie šalátu miesto zálievky.

Súvisiaci obrázok

Čo budeme potrebovať:

1 granátové jablko

mix šalátov (rímsky, ľadový, lollo rosso atď.)

nastrúhaný syr typu ementál či madeland

soľ a pár kvapiek olivového oleja