Postup:
Do misy nasypte múku, soľ, rascu a premiešajte.
Mlieko dajte do hrnca a málinko zohrejte. Keď bude vlažné, pridajte cukor a po jeho rozpustení aj droždie. Vyčkajte asi 5 minút, a akonáhle bude kvások hotový, vlejte ho do misky s múkou.
Pridajte vodu a cesto v miske vareškou alebo rukami spracujte. Je dobré si ho ešte vyklopiť na dosku a poriadne rukami spracovať, kým sa cesto prestane lepiť.
Vytvorte vláčnu voňavú chlebovú guľu a položte na plech s papierom na pečenie. Prikryte utierkou a dajte na teplé miesto vykysnúť.
Keď sa objem cesta zdvojnásobí, urobte na vrcholku krížik a vložte chlieb do rúry vyhriatej na maximum približne na 2 minúty a potom znížte na 100 °C.
Pečte cca 35 minút a počas tejto doby 3x potrite slanou vodou.
Dobre upečený chlieb spoznáte tak, že jeho zvuk po poklepaní na spodnú stranu znie duto.