
Kukuričná polenta je vďačnou surovinou, z ktorej pripravíte behom chvíľky skvelé pokrmy pre deti i dospelých. Základnú kašu môžete rôzne dochucovať a použiť ju ako prílohu k pečenému mäsu. Ochutenú polentu môžete nechať jednoducho zapiecť, malé nakrájané kúsky orestovať a vložiť ich napríklad do polievky alebo na šalát ako krutóny.
Polentový koláč so špenátom
Na okrúhlu koláčovú formu s priemerom 25 cm budete potrebovať:
100 g polenty
200 ml mlieka
250 ml vody
30 g masla
1 lyžicu strúhaného parmezánu
soľ
korenie
1 strúčik cesnaku
150 g listového špenátu
Na zdobenie:
1 mozzarellu
1 červenú cibuľu
3 vajcia
100 ml smotany
soľ
korenie
Postup:
Špenát sparte vriacou vodou. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte vodu a priveďte do varu. Do zmesi potom nasypte instantnú polentu a miešajte do zhustnutia. Miešajte ešte pár minút a potom stiahnite z ohňa. Do kaše vmiešajte maslo, parmezán, prelisovaný strúčik cesnaku a špenát.
Premiešajte, osoľte, okoreňte a zmes rozložte na dno koláčovej formy. Uhlaďte ju a navrch dajte na kúsky natrhaný syr a nahrubo nakrájanú cibuľu. Vajcia rozšľahajte so smotanou, osoľte, okoreňte a nalejte na koláč. Pečte asi 30 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
Tip: Navrch koláča môžete pridať ešte plátky Schwarzwaldskej šunky.
Pozrite tiež: Zemiakové placky INAK: Vyskúšajte ich s cuketou a zakysankou
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!























