NEKUPUJEME, VYRÁBAME: Milujete sušené paradajky? Pripravte si ich doma

Doprajte si intenzívnu chuť sušených paradajok v oleji. Voňajú letom!

7405

Postup:

Paradajky umyte, rozpoľte a lyžicou vydlabte semienka (ak používate cherry paradajky, odstraňovať ich nemusíte). Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, osušte papierovou utierkou a osoľte.

Pečte 4-8 hodín pri 90-110 ° C, až sú paradajky “vráskavé” a vysušená ako hrozienka. Tu najviac záleží na type rúry (ak má vaša rúra funkciu ventilácie vzduchu, zapnite ju), a predovšetkým na veľkosti paradajok (menšie paradajky sa vysušia skôr, preto sú vhodnejšie).

Usušené paradajky nechajte vychladnúť, preložte do vysterilizovanej fľaše, podľa chuti preložte bylinkami, plátky cesnaku či kapary, zalejte olejom tak, aby bola paradajky ponoren, a poriadne zavrite. Nechajte aspoň deň odležať a potom používajte do cestovín, šalátov či domácich pest. Takto naložené paradajky vám v chladničke vydržia aj niekoľko týždňov (alebo skôr do chvíle, než ich ochutnáte :)).

Tip: Paradajky môžete uchovávať aj bez oleja, stlačené v mikroténovom sáčku v chladničke či mrazničke, ale v tom prípade počítajte s kratšou trvanlivosťou, než u naložených v oleji.